A székely zászlóról cikkezett a román sajtó

2013. február 07. 12:22

Provokáció, feszültségkeltés, erődemonstráció: a romániai sajtó nagy terjedelmet szentel a székely zászlóval kapcsolatos román-magyar súrlódásoknak.

2013. február 07. 12:22

A kormányközeli Jurnalul National internetes oldalán közölt vezércikk szerzője románellenes provokációnak minősítette Németh Zsolt külügyik államtitkár székely zászlóval kapcsolatos kijelentéseit. Úgy vélte, a magyar kormány „irredenta megnyilvánulásai” azért válhattak gyakorivá, mert a bukaresti hatóságok éveken keresztül tétlenül szemlélték ezeket. Bukarest „a székelyföldi területi autonómia egyre agresszívebb, már-már szeparatista jellegű követelésére sem válaszolt, és arra sem, hogy Budapest vaskosan beavatkozott ezekbe a kényes belügyekbe”. A cikkíró úgy látta, Traian Basescu köztársasági elnök azért hallgat az ilyen esetekben, mert Orbán Viktor miniszterelnök adósa, aki Basescu melletti kiállásra „utasította” a Hargita és Kovászna megyei magyarokat.

A Gandul napilap internetes oldalán közölt véleménycikk szerzője úgy véli, a politikusok gerjesztik az etnikumok közötti feszültséget. A cikkíró elsősorban Németh Zsolt államtitkárt okolta az ismétlődő „uszító nyilatkozatokért”, de hozzátette, „a bukaresti diplomáciának és Victor Ponta miniszterelnöknek sem kellene pavlovi reflexeket kialakítania.” A cikkíró szerint a Marian Cozma román kézilabdázó veszprémi halála kapcsán kialakult román-magyar szolidaritás mutatta meg, hogy mennyire nem valós ez a román-magyar konfliktus, amelyet „szűkagyú” politikusok kreálnak, és a nézettségi mutatók növelésére hajtó média visz tovább. A jobboldali hangvételű Romania Libera internetes oldalán közölt véleménycikkben a szerző úgy véli, a zászlóháború a románok erődemonstrációja a székelyföldi magyarokkal szemben, hiszen az országban számtalan hasonló szimbólumot lehet háborítatlanul használni. A Romania Libera szerint ennek történelmi hagyományai vannak, hiszen a tankönyvek is, a televíziók is rendre negatív fényben tüntetik fel a magyarokat. A cikkíró szerint hagyománya van a Románia és Magyarország közötti súrlódásoknak is, de annak is, hogy a romániai Szociáldemokrata Párt (PSD) uszítja mindkét oldal nacionalistáit, „mintha az interetnikai konfliktusok ernyője alatt könnyebben kormányozhatna”.

A Transindex portál Kovács Péternek, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkárának az olvasói levelét közli a kialakult helyzetről. A politikus úgy véli, a Magyar Szocialista Párt kolozsvári bocsánatkérése is, Németh Zsolt zászlós kijelentése is azt jelzi, „megkezdődött a 2014-es magyarországi választási kampány erdélyi szakasza”. Szerinte az igazi veszélyt az erdélyi magyarok számára „a narancssárga, piros, meg ki tudja, milyen színű, magyarországi zászlók háborúja jelenti. Ennek a háborúnak egyetlen vesztese lesz: az erdélyi magyar közösség” – véli Kovács Péter. A Krónika erdélyi magyar napilap vezércikkírója úgy véli, Németh Zsolt székelyzászlós kijelentése „egy kicsit keményre sikeredett", de mégis nagyon fontos, mert azt jelzi, Budapest megpróbál védő hatalomként fellépni a határon túli magyarok érdekében. A Krónika szerint a budapesti kiállás a romániai közigazgatási reform idején lesz fontos. Ehhez azonban a külföldi reakciókkal is számoló stratégia kell, amely nem teszi lehetővé, hogy Bukarest „a nacionalista magyar kormány szimbolikus agressziójának áldozataként” mutassa magát.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
freehckr
2013. február 07. 12:40
Szokásos, megint a baloldal lép fel úgy mint a nácik, és megint a jobboldal a higgadtabb és objektívebb...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!