Titkos beruházásban épül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusa

2012. augusztus 08. 15:06

A kormány döntése szerint nem a szokásos közbeszerzési eljárás keretében tervezik és építtetik meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem épületét és a hozzá tartozó campust, mert a nyilvános eljárás az állam biztonságához fűződő alapvető érdekeivel lenne ellentétes – írja az Index.

2012. augusztus 08. 15:06

A titkosításról már június elején tárgyalt a parlament nemzetbiztonsági bizottsága, aminek eredményeként az első ötmilliárd forint erejéig kapta meg a kormány a nyílt közbeszerzés alóli mentességet – ezt most a teljes beruházásra kiterjesztették.

A július 30-i ülésen elfogadott kormányrendelet szerint a szokásos eljárási szabályok olyan információk átadására köteleznék Magyarországot, amelyek veszélyesek lehetnek, ezért az egyetem valamint a campus két épületére „a minősített adatot, az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő, vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól” rendelkező kormányrendeletet kell alkalmazni. A nagyberuházásokért felelő kormánybiztos hivatala szerint mivel az intézményben rendőröket, honvédeket, katasztrófavédőket és a fedett állomány leendő tagjait fogják képezni, ezért adataik tárolása nemzetbiztonságilag érzékeny kérdés. Az épületeknek ráadásul lehallgatásbiztosnak kell lennie, mert a nemzetbiztonsági szolgálatok és a terrorelhárítás szakembereinek képzése, a rejtjeltevékenységre vonatkozó, a titkos információgyűjtő, illetve titkos adatszerző tevékenységgel összefüggő kiképzés is itt folyik majd.

A kormány az idei költségvetésben kétmilliárd forintot csoportosított át azért, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem központját, több tanszékét és könyvtárát az egykori Ludovika Akadémia épületében helyezhessék el. Az állam idén és jövőre várhatóan négy és fél milliárd forintot ad a beruházásra, az ezen kívül fennmaradó csaknem 20 milliárd forintos költséget az Európai Unió operatív programjaiból kívánják fedezni – olvasható az Indexen.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolinho723
2012. augusztus 09. 09:10
Ami titkos az sáros is.Alapigazság.
liberálzöld.
2012. augusztus 09. 09:00
Tök hülyeség ez a nagy titkosításosdi! Simán meg kell hirdetni nyílt tenderre. Csak a kiértékelés szempontjai legyenek titkosak! És akkor még a fecsúti fociedző is építhet egyetemet!
blogen
2012. augusztus 08. 20:54
Hoppá, most olvasom csak az eredeti cikket és elment ezeknek a józan eszük? "a fedett állomány leendő tagjait fogják képezni, ezért adataik tárolása nemzetbiztonságilag érzékeny kérdés. Az épületeknek ráadásul lehallgatásbiztosnak kell lennie, mert a nemzetbiztonsági szolgálatok és a terrorelhárítás szakembereinek képzése, a rejtjeltevékenységre vonatkozó, a titkos információgyűjtő, illetve titkos adatszerző tevékenységgel összefüggő kiképzés is itt folyik majd." Tehát, ha jól értem, a szolgálatok jövőbeni teljes fedett állományának listáját nyilvánosságra fogják hozni, hiszen bárkinek, akit ez érdekel semmi mást nem kell tennie, mint az egyetem épületébe ki és bejáró személyek dokumentálnia és kiszűrnie közülük azokat, akik nem tűzoltók, rendőrök vagy tanárok. Mi több, a szolgálatok jövőbeni teljes állományát annak képzése során össze is keverik egy intézményben egy rakás civillel! Tömören a képzési intézményre vonatkozó adatokat, ugyan titkosítják, de minden ott képzettre vonatkozó adatot egyben kvázi nyilvánosságra hoznak, azok számára, akiket ez érdekel. Tudni akarsz mindent a magyar nemzetbiztonságról, annak módszereiről, állományáról és jövőjéről? Leszállsz a Klinikáknál és ott a "nyilvános" adatbázis a város kellős közepén! Például bérelsz egy lakást a főbejárattal szemben valamelyik házban és néhány hét fotózással a teljes jövőbeni állománytáblát megszerezted. Belépülsz takarítóként, tűzoltóként, rendőrként a civilek közé és máris bent vagy az épületben, hogy annyi lehallgatórendszert telepíts, amennyit nem szégyellsz és ennek következtében néhány hónap alatt azt is tudni fogod, hogy kit és mire képeztek ki azon a jövőbeni állománytáblán szereplők közül. Ez egy tündérmese egyértelműen. A FIDESZ meséli, a környék és még az, akit érdekel a világban hallgatja és dokumentálja.
korona
2012. augusztus 08. 20:32
bemásoltírás FRÁSZT KAP A NÉP, HOGY MÁR MEGINT A ZSIDÓK ÉPÍTKEZNEK MAGYARORSZÁGON Azért mégse a Moszad építse a Ludovika Campust Döntött a kormány, nem a szokásos közbeszerzési eljárással terveztetik és építtetik meg a több mint 24 milliárdba kerülő Nemzeti Közszolgálati Egyetemet és a hozzátartozó Campust. Az állam biztonságához fűződő alapvető érdekeivel lenne ellentétes, ha a Nemzeti Közszolgálati Egyetem esetében nem a különleges biztonsági intézkedéseket igénylő beszerzési szabályokat alkalmaznák, ezzel indokolta a kormány a VIII. kerületi Orczy-kertbe tervezett beruházás előszítéséről szóló döntését. A július 30-i ülésen elfogadott kormányrendelet szerint a szokásos eljárási szabályok olyan információk átadására köteleznék Magyarországot, amelyek veszélyesek lehetnek, ezért az egyetem valamint a campus két épületére azt a 2011. kormányrendeletet kell alkalmazni, amelyben „a minősített adatot, az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő, vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól” rendelkeztek. A titkosításról már a nyár elején tárgyalt a parlament nemzetbiztonsági bizottsága. Akkor a testület ellenzéki tagjai is elfogadták, hogy az egyetem előkészítési és tervezési munkálatainál a kormány az első 5 milliárd forintra megkapja a nyílt közbeszerzés alóli mentességet. Júniusban azzal magyarázták a különleges biztonsági minősítést, hogy az intézményben rendőröket, honvédeket, katasztrófavédőket és a fedett állomány leendő tagjait képzik majd itt, ezért adataik tárolása nemzetbiztonságilag érzékeny kérdés". A nagyberuházásokért felelő kormánybiztos hivatala szerint az épületeknek ráadásul lehallgatásbiztosnak kell lennie, mert a nemzetbiztonsági szolgálatok és a terrorelhárítás szakembereinek képzése, a rejtjeltevékenységre vonatkozó, a NAV vagy a rendvédelmi szervek által végzett titkos információgyűjtő, illetve titkos adatszerző tevékenységgel összefüggő kiképzés is itt folyik majd, ezért indokolt, hogy a kivitelezési dokumentáció ne kapjon korlátlan nyilvánosságot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!