Kurier: Orbán politikai rocksztár

2012. február 04. 13:43

A Kurier és a Le Monde hétvégi kiadásai a magyar politikai-társadalmi kilátásokról cikkeznek, míg a Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Le Figaro a Malév leállásáról ír. A francia baloldali Libération hétvégi számában riport jelent meg Ambrus Attila szabadulásáról is.

2012. február 04. 13:43

 A Kurier című osztrák lap Ellenállás Orbán-országban címmel közölt riportot Magyarországról. A tudósító részt vett a Polgári Szalon egyik rendezvényén, ahol úgy vélekedtek, hogy a külföldi sajtó hazugságokat terjeszt, és nem érti meg a kormány teljesítményét. „Külföldi kritika ide, szidás az EU-ól oda”, a hallgatóság tagjai számára „Orbán Viktor politikai rocksztár, és az is marad” - írta a lap.

A francia liberális Le Monde hétvégi magazinja Magyarországot elemészti a gyűlölet címmel közölt Ózdon és Debrecenben készült riportot. A tudósító Joelle Stolz szerint miközben „az Európai Unió egy hónapot adott Orbán Viktor miniszterelnöknek arra, hogy abbahagyja tekintélyelvű félresiklásait”, Magyarországon az embereket „alig zavarják a szabadságellenes törvények”. Stolz úgy látja, hogy a korán kelő szegények ellenségesen tekintenek azokra, akik még munkát sem próbálnak meg keresni. A dolgozó osztályok gyűlöletét a hatalom a veszélyesnek tartott rétegek ellen hangolja.

A „cigányprobléma” megoldására a kormány legfőbb stratégiája a kötelező közmunkaprogram mellett az emberek rács mögé zárása, miközben egyre több szerencsétlen ember választja a kockázatos menekülést: naponta több tucat roma adja be kanadai vízumkérelmét. Létezik azonban egy másik Magyarország is, amely megőrizte bizalmát a miniszterelnökben. Ilyen a Fidesz fellegvárának számító Debrecen – olvasható a liberális lapban.

A baloldali Libération hétvégi számában A szabadság mámora a whiskys rabló számára címmel számolt be Ambrus Attila szabadulásáról. A tudósító felidézte „Magyarország legnépszerűbb bűnözőjének” történetét, aki a róla kialakult legenda felépítéséhez ügyesen használta fel a médiát. „A saga azonban talán még nem ért véget, miután a cseles rabló nem költötte el a teljes zsákmányát, s ezért elképzelhető, hogy minden lépését követik” - írta a lap.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lap elemzést és kommentárt is közölt szombaton a légi fuvarozási ágazatban mutatkozó válságjelenségekről a Malév leállásának apropóján. A lap emlékeztetett, hogy néhány napja ment tönkre a Spanair spanyol és a Cirrus Airlines német légitársaság is, a folyamatnak pedig koránt sincs vége, hiszen már látható, hogy a Malév után a következő válsággócpont India lesz, ahol az Air India állami légitársaság és a Kingfisher nevű magán légitársaság is a csőd szélén egyensúlyoz.

A Malév működésének felfüggesztése kapcsán a Le Figaro című francia napilap hétvégi számában arról ír, hogy egyre bővül a nehézségekkel küszködő európai nemzeti légitársaságok listája. A lengyel LOT, a portugál TAP és a skandináv SAS éppen privatizáció alatt áll. „Befellegzett a kis nemzeti légitársaságok azon modelljének, amely évtizedeken át lehetővé tette számukra a túlélést. Túl kicsik a nemzetközi piacon olyan nagy európai csoportokkal szemben, mint az Air France-KLM, a Lufthansa és az IAG. A belső piacon pedig a fapadosok konkurálnak velük” - mondta a lapnak Bruno Goutard, az Euler Hermes hitelbiztosító szakmai tanácsadója.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2012. február 04. 21:20
Magyarország számára reklám, a Le Monde és társai számára kontraproduktív az állandó, az olvasó szemében már hajszának tűnő gyalázkodás. A legédesebb az egészben, ahogyan Orbánra hegyezik a támadásokat, miközben mi, a lakosok vagyunk az igazi célpont.
L066H
2012. február 04. 20:49
Orbán alázza klintonnét, ...mert megérdemli. :))) (Loreal, Párizs) "A média helyzetét illetően a miniszterelnök elmondta, hogy a magyar médiumok 90 százaléka magáncsoportok, kétharmada pedig külföldiek kezében van, s eddig egyiknek a vezetője sem mondta neki, hogy gondjai lennének a médiatörvénnyel. Ironikusan megjegyezte, hogy először fordult elő politikai karrierje során, hogy egy nagyhatalom minisztere, nevezetesen Hillary Clinton amerikai külügyminiszter „törvénysértésre” ösztönözte azzal, hogy megkérte: lépjen közbe a Klubrádió ügyében, pedig a frekvencia elosztását szigorú előírás határozza meg. „Ha az amerikaiak vagy mások támogatni akarják a Klubrádiót, adjanak pénzt a rádiónak, hogy meg tudja erősíteni a pénzügyi vállalásait” – tette hozzá." http://mno.hu/kulfold/orban-a-bulldozerunk-mindig-figyelembe-vette-a-kresz-t-1048821
celkereszt
2012. február 04. 18:31
Mi nem volt már Orbán? A külföld még csak most ismerkedik az Orbánozás alapjaival. Ebben ők már sosem érnek utol bennünket.
L066H
2012. február 04. 17:52
"EU-ól" Na, ez egy találó kifejezés. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!