Sürgetnék az átállást a kereskedelmi tévék

2011. december 19. 08:55

A két nagy kereskedelmi csatorna készen áll a digitális–analóg váltásra, a magyarországi lakosság azonban nem. A NOL cikke szerint a váltás akár a végső határidőig, 2014–ig is húzódhat, ez pedig rendkívül sokba kerülhet a két csatornának.

2011. december 19. 08:55

Érdekelt a gyors digitális–analóg váltásban a két nagy kereskedelmi tv, a TV2 és az RTL Klub, ugyanis amíg nem térnek át, évente plusz hárommilliárd forintot kell utalniuk az államnak a párhuzamos sugárzás miatt – írja a NOL. A portál hozzáteszi, a csatornáknak 2012 júliusában lejár az analóg sugárzásra szóló ötéves koncessziós szerződésük, ez pedig növeli a bizonytalanságot a piacon.

Péntek Zoltán, a TV2 jogásza közölte: a csatornának egyértelműen az lett volna az érdeke, hogy a korábbi szabályozásnak megfelelően 2011. június 30–ával befejezze az analóg földfelszíni platformon való műsorterjesztést, „ugyanakkor fontos, hogy a lekapcsolás időpontjáig azon háztartások, amelyek kizárólag analóg földfelszíni sugárzás útján néznek televíziót, rendelkezzenek set-top-boxszal, hogy ne maradjanak műsor nélkül”.

Három éve az RTL Klub is fogható a földfelszíni digitális frekvencián, ezért Kolosi Péter programigazgató nyilatkozata szerint számukra a mielőbbi átállás lenne a legmegfelelőbb. Ő is hozzátette azonban: „nyilvánvaló, hogy ez viszont csak akkor lehetséges, ha erre a teljes infrastruktúra készen áll, azaz teljes az ország digitális lefedettsége és magas a vételre alkalmas készülékek elterjedtsége”.

Az átállás pontos határideje továbbra sem ismert. Ha a végső, 2014. decemberi határidőig halasztják azt, akkor ennek következménye az lehet, hogy a kormányzati ciklus végéig több százezer háztartásban csak három csatornát foghatna a „politikai antenna” – jegyzi meg cikkében a NOL.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
huttinger
2011. december 20. 00:03
Ugye mindenki sejti, hogy a digitális átállást miért halasztotta el a kormány?
gyula
2011. december 19. 20:56
Persze hogy eröltetik . Az analógot szét lehet osztani , ha 3 tévéd van , háromfelé egy előfizetésért . A digitálishoz majd minden tévéhez külön beltéri egység kell . A tizezres set top box az alaptévéket fogja fogni csak , de ahol van egy pölö egy gyerek , ott a minimax az az alap , és akkor nem beszéltem a sportközvetitésekről .
Krupp Skya
2011. december 19. 17:16
Nekem 900.000 jött ki a 9 milliárd/ 10.000, de nekem soha nem volt erősségem a matek. A 22.000 milliárdot is egy hétig gyakoroltam mire le tudtam írni.
vizipipa
2011. december 19. 16:48
Kellene egy szám, hogy hány család fogja jelenleg kizárólag a földi analóg adásokat. M1+TV2+RTLK= 9milliárd/év. Tízezerért van set-top-box. Ennyi pénzből 90 ezer darabot lehet venni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!