Stagnálás várható jövőre

2009. december 28. 13:06

A GKI-Erste elemzése szerint szerény mértékű növekedés a második félévre várható.

2009. december 28. 13:06

Stagnáló magyar gazdaságot jelez 2010-re a Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült, hétfőn közzétett előrejelzése. Az elemzés szerint szerény mértékű növekedés csak a második félévre várható. A 2010-es költségvetés feszített, de a kockázatok mellett is tarthatónak minősíthető. Az elemzők a hiánycél korrekciójára is látnak reális lehetőséget. A világgazdaságban a technikai recesszió megszűnésével még sem a pénzügyi, sem a reálgazdasági válság nem zárult le.

Magyarországon a jelenlegi és a következő kormány 2010-ben szigorú fiskális és jövedelempolitikát kényszerül folytatni, ami lazuló pénzügyi politikára ad esélyt. A 2010-es költségvetési törvény 3,8%-os deficittel számol. A tartalék elsősorban az adóbevételekkel kapcsolatos kockázatok fedezésére szolgál. Ha a hiánycél tartására meglesz a kormányzati akarat, akkor a 2010-es költségvetés feszítettnek, de egyben korrektnek és kockázatokkal együtt is tarthatónak minősíthető - áll a GKI által közzétett előrejelzésben.

Az új kormány azonban változtathat is a költségvetési politikán, elképzelhető az egyensúlyi cél módosítása is. Ellenzéki politikusok 7,5%-ot elérő 2010. évi hiány kockázatát jelzik, főleg a MÁV-csoport, a BKV, az önkormányzatok, a kórházak, a költségvetési intézmények, az MFB bizonyos terheinek átvállalása, a tervezetten felüli költségvetési garanciabeváltások lehetősége következtében. (MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!