Magyarok az új román kormányban

2009. december 23. 21:13

Románia történetében először magyar politikus vezeti a kulturális minisztériumot, az RMDSZ három tárcát és egy miniszterelnök-helyettesi posztot kapott az új Emil Boc-kormányban.

2009. december 23. 21:13

Beiktatták az új kormányt Bukarestben. Az elnökválasztáson nyertes Traian Basescu pártja, a Demokrata-Liberális Párt az RMDSZ-szel lépett koalícióra. A kormányfő Emil Boc lett, akinek az októberi megbuktatásában az akkor ellenzéki RMDSZ is aktív szerepet játszott. Az RMDSZ az elnökválasztáson Basescu szociáldemokrata kihívóját, Mircea Geoanát támogatta.

Az új kormányban ennek ellenére részt vesznek a magyarok. Románia történetében először magyar politikus vezeti a kulturális minisztériumot, az RMDSZ három tárcát és egy miniszterelnök-helyettesi posztot kapott az új román kormányban.

A koalíciós szerződés értelmében Markó Béla, az RMDSZ elnöke miniszterelnök-helyettes lett, a párt ügyvezetője, Kelemen Hunor (képünkön) pedig a kulturális miniszter. Romániában még sosem töltötte be magyar politikus a posztot. Magyar minisztere lesz a környezetvédelmi és az egészségügyi minisztériumnak is, az előbbi tárcát Borbély László, az utóbbit Cseke Attila vezetheti.


Megalakult Románia új kormánya (Index)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ózanagyvarázsló
2009. december 24. 08:05
Kisebbségi pártoknál egy kicsit másképpen van, oszt jelenleg Tőkés László is RMDSZ színekben van Brüsszelben. Szóval bonyolult dolog a politika... De tény, hogy Markó és co. nem egy jellembajnok társaság... De Jenőke sem sokkal jobb, aki december 1-én ment Basescu fogadására....
de ki az a Gyurcsányi?
2009. december 23. 22:15
Az RMDSz mennyire van bebújva az MSzP seggébe?
de ki az a Gyurcsányi?
2009. december 23. 22:14
Mekkora - szép szóval - pragmatista az RMDSz. De még ha jó cél is vezérli, mekkora szarkavarás már ez az egész...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!