Hetilap - Címoldal

*Ez a tartalom csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető.

VI. évfolyam 13. szám

Kozma Imre

A békénél nincs nagyobb tét

2024. március 27.

*Ez a tartalom csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető.

Hetilap

Cikk kép

Az Összetartozás temploma – így születik újjá az erdélyi Bözödújfalu emlékezete

Évszázadok emlékeit, nemzedékek történeteit nyelte el az erdélyi Bözödújfalu helyén a Ceaușescu-korszakban létesített tó; most új emlékhely segít a sebek begyógyulásában.

Cikk kép

Megváltást nem szabad a politikától várnunk, a végső cél a lelkek üdve

A kereszténység elsősorban nem valamiféle szirupos, hippijellegű univerzális szeretetről szól, hanem a lelkek üdvéről. Szilvay Gergely írása.

Cikk kép

A fejlődés nem mehet a jövő nemzedékeinek rovására – Kőrösi Csaba a Mandinernek

Hazánk nyersanyagban szegény, de megvan a szükséges szakértői tudása, tudományos háttere és technológiai kompetenciája ahhoz, hogy az új, fenntartható fejlődési modellben a sikeres országok közé kerüljön – mondja Kőrösi Csaba. Interjú a Kék Bolygó Alapítvány stratégiai igazgatójával, az ENSZ Közgyűlésének korábbi elnökével.

Cikk kép

Megtiszteltetés a Fradit szolgálni – Hajnal Tamás a Mandinernek

Érezhető, hogy neves európai kluboktól is tiszteletet kapunk – mondja a Ferencvárosi Torna Club sportigazgatója. Hajnal Tamás a személyes motivációja mellett a klub felemelkedéséről és a nyári labdarúgó-Európa-bajnokságról is beszélt.

Cikk kép

Teljes erőbedobással az olimpiára

Milák Kristóf újra a fedélzeten, és Hosszú Katinka sem nyaralni ment a Kanári-szigetekre. Hamarosan eljön a számadás ideje, az időeredmények megmutatják a felkészülési időszak sikerességét.

Cikk kép

Urbánus tavaszodás

A lustaság evolúciójában a kisvárosok és falvak mostanában érik el a térburkolt „kertek” fénykorát.

Cikk kép

Kétezer év kisvárosiasság

Aquincumtól a panelekig, a barokktól az avantgárdig, gyümölcsfáktól a betonig: Óbuda az egyik legsokszínűbb fővárosi kerület, azonban jól elhasználta a huszadik század.

Cikk kép

Prosciutto, a művészi alkotás

Cikk kép

A déli áramlat

Számos ok miatt érdemes felkeresni a Délvidéket. Kezdjük mindjárt Szabadkával.

Külföld

Cikk kép

A hibrid hadviselés korába érkeztünk

Már nem csak a harctéren lehet egy ország ellen háborút folytatni vagy épp védekezni, sőt a hibrid hadviselés a lehetőségek egész tárházát rejti. Összefoglalónk az új kor kihívásairól!

Cikk kép

A terror fogságában – izraeli túszok tömege van még Gázában

Idén április végére esik pészah, amikor a zsidóság az Egyiptomból való kivonulásra emlékezik. Az ünnep közeledtével még él a remény, hogy az a nagyjából száz túsz, aki még életben van, egy nap hazatérhet Gázából.

Cikk kép

Ennek az országnak már rég nem kellene működnie, Allah kegyelméből mégis működik – Egyiptom közelről

Egyiptom túlnépesedett, képtelen az önfenntartásra, valahogy mégis elevickél. Utazás a turistaközpontoktól a mélyvalóságig. Kohán Mátyás írása.

Az ideális békéről

Ferenc pápa megszólalása nyomán vita támadt, milyen áron érdemes békét, vagyis inkább fegyverszünetet kötni – már ha egyáltalán lehetséges az új amerikai kormány hivatalba lépése előtt. Szinte biztos ugyanis, hogy nem.

Közélet

Cikk kép

Ki veszi be a fővárost?

Egyre több budapesti kerületben derül ki, hogy kik indulnak a polgármesteri posztért a júniusi választáson, és mostanra a főpolgármester-jelöltek is színre léptek. Megnéztük, mi a helyzet Budapesten.

Cikk kép

Káros és elfogadhatatlan, ahogy az Európai Unió Magyarországgal viselkedik – a Ludovika nemzetközi főigazgatója a Mandinernek

A kialakuló új világrendben szükség van arra, hogy a közép-európai térséget kinyissuk nemcsak a nyugati, hanem a keleti irányba is – hangsúlyozza Liliana Śmiech. Interjúnk.

Cikk kép

Az evangéliumok ma is közöttünk játszódnak

Vörös Győző ókorkutató-építész 2009 óta dolgozik Nagy Heródes palotájának feltárásán, és vallja: magyar mesterei nélkül ma nem tartana itt.

Cikk kép

„A békekötéshez mihamarabb el kell jutni odáig, hogy az ember akár veszíteni is tudjon” – Kozma Imre atya a Mandinernek

Az idén harmincöt éves Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítójával a háborúról, a kegyelmi ügyről és a húsvétról is szót ejtettünk.

Cikk kép

Előásták a multik a csatabárdot?

Többfrontos támadást indított Magyarország ellen a Spar: egyrészt panaszt tett az Európai Bizottságnál az ágazati különadó miatt, másrészt azzal vádolja a kormányt, hogy részesedést akar szerezni a boltláncból. A jelek szerint lesújtó eredményeit próbálja leplezni a vállalat.

Cikk kép

Egy egyetem igenis képviselhet erős világnézetet

Nyitott, ugyanakkor kritikus füllel kell hallgatnunk a jogvédők követeléseit, s hasonló szellemben megvizsgálni a nemzetközi bürokraták és bírák döntéseinek megalapozottságát – mondja Pier Paolo Pigozzi, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan kinevezett nemzetközi rektorhelyettese.

Szuverenitás és teljesítmény nélkül

Cikk kép

A szabadság szele Közép-Európából érkezik

Nemcsak több, hanem jobb Európát is akarunk, amely tiszteletben tartja nemzeteinek kulturális szuverenitását – jelentette ki Rocco Buttiglione politikatudomány-professzor az MCC által rendezett konferencián.

Emberi szentek

Ma még nem tudhatjuk, hogy Ferenc pápa miként fog bevonulni az egyháztörténetbe és a történelembe.

A hazaárulás mint erkölcsi kategória

Cikk kép

Apáról fiúra szálló szellemi örökség

Milyen világlátás és életvitel jellemzi az egykori arisztokratákat? Mi a véleménye a kastélytörvényről? Interjúnk Zichy Pállal, a Magyar Történelmi Családok Egyesületének elnökével.

Vége? Nem.

Rossz hír: a világ kimozdul nyugati szakaszából. Jó hír: a jellegzetesen nyugati liberalizmus magyarázóereje is hanyatlik. Örömhír: mi nem a nyugatot, hanem Istent választottuk. A Feltámadás pedig jön.

Könyvek a jövőről

Cikk kép

Tocqueville és a 21. század

Kína és a Nyugat látszólag nem különösebben akarja megérteni egymást, ez azonban nem igaz mindenkire. Kiváló példa erre egy kínai tudós 35 évvel ezelőtt íródott útinaplója Amerikáról és kanadai kollégájának feljegyzései a mai Kína működéséről. Dupla könyvrecenzió.

Élet

Cikk kép

A hálaadás az ima legmagasabb szintje – Kádár Iván atya a Mandinernek

A budapesti Radonyezsi Szent Szergij-templom parókusával minőségi lelki életről, külső és belső szabadságról és önfegyelemről beszélgettünk, valamint arról is, hogy a böjt végén mindig ott a feltámadás, ami a hitünk alapja.

Cikk kép

Egyre jobban szeretek énekelni! – Bretz Gábor a Mandinernek

Egyike a ma külföldön legtöbbet foglalkoztatott magyar operaénekeseknek; olyan meg talán az egész földön kevés akad, aki a karriert és a magánéletet ilyen természetesen össze tudta volna simítani. Bretz Gábor friss Kossuth-díjas basszbaritonnal beszélgettünk kacskaringós pályakezdésről, a Kékszakállúról és arról, miért nincs jobb B terv a csokolád

Patchwork – Programajánló

Cikk kép

Megadatott a kegyelem