Erasmus legjobb tanítványai – akik nem álltak be a sorba

2023. június 20. 21:29

2023. június 20. 21:29
null

Szomráky Béla írása a Mandiner hetilapban.

Az ötvenes évek végén egy milánói joghallgató könyvet kap ajándékba egy barátjától. Rotterdami Erasmus: Az őrület dicsérete. Hűséges típus, több mint hatvan éven át forgatja a könyvet, 1990-ben, immár nagyvállalkozóként maga is kiadja, előszót is ír hozzá. De nemcsak a jog és a filozófia iránt érez meghatározó vonzalmat, a nápolyi egyetemen építőmérnöki oklevelet is szerez. Szenvedélyesen tanul, minden érdekli, mindenbe belefog, ami csak szembejön vele, Erasmus eszmefuttatásait követve gyakorolja is a vizionárius, jó értelemben vett őrületet, mindenesetre őrült iramban építi fel magát. Meg mindent. Előbb lakásokat, aztán lakóparkokat, majd tíz-tizenötezer fős vadonatúj városokat, amelyeknek 85 százalékát zöldfelület borítja, ahol nem hiányozhatnak a parkok, játszóterek, uszodák, futballpályák. Mert meggyőződése, hogy mindez jót tesz az embereknek. Meg persze a bankszámlájának is. Mindent előre lát, előre érez. Már a hetvenes évek elején bekábelezett lakásokat építtet, és ezekből a lakóparkokból kiindulva hozza létre az olasz kereskedelmi televíziózást, néhány év elteltével vezető médiabirodalmat mondhat a magáénak. És az olaszok rokonszenvét, akik a sok jó szándékú, de gyakran unalmas műsorokkal és fárasztó pártpolitikusok hervasztó kampányfecsegésével teletömött közszolgálati tévéműsorok helyett vidám, szórakoztató programokat köszönhetnek neki. Olyanokat, amelyek megfelelnek az átlagközönség elvárásainak, a közízlésnek. Ami a kifinomultabb ízlésűek szerint persze borzalmas, és bizonyára lenne mit javítani rajta, de emberünktől távol áll a társadalom gyors üdvözítésének szerepköre. És akarva-akaratlanul tovább növeli népszerűségét azzal, hogy vagyonokat kezd áldozni nagy szenvedélyére, a focira abban az országban, ahol a calcio mindent visz. Még nincs ötvenéves, amikor megvásárolja a jobb napokat látott, rogyadozó, de ikonikus milánói klubot, az AC Milant. Alig két év múlva, 1988-ban szédületes széria veszi kezdetét, elnöksége alatt a Milan hétszer nyeri meg a bajnokságot, kétszer a Bajnokcsapatok Európa-kupáját és háromszor annak utódját, a Bajnokok Ligáját. Az elnök Olaszországnak nemcsak a leggazdagabb, de az egyik legnépszerűbb embere is.

Hogy beléphessen a politikába, Silvio Berlusconi megint tanulni akart, most éppen Orbán Viktortól”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!