Az ötödik elem

2023. június 14. 14:45

2023. június 14. 14:45
Hernádi Zsolt
Hernádi Zsolt

Luc Besson 1997-es sci-fi-akciófilmjében a gonosz az élet ellen tör, és mindent elpusztítana. Legyőzéséhez öt elem közös erejére van szükség: a tűzére, a vízére, a földére, a levegőére és a mindennél fenségesebb lényére. A film ennek a szubsztanciának – egyes értelmezések szerint a szeretetnek – a megtalálásáról szól, úgy, hogy a Milla Jovovich által játszott karakter mindvégig a szemünk előtt van, mégis csak a film végén sikerül hősünknek megfejtenie a titkot, hogy az ötödik elem valójában ő. A zárójelenetben aztán összeállnak a dolgok: a szeretet legyőzi a gonoszságot, ásó, kapa, nagyharang. Ez jut eszembe a hulladék­gazdálkodásról is. Egészen elképesztő mennyiségű érték rejlik a minket körülvevő, a szemünk előtt lévő, de általunk kidobott dolgokban. Ezeknek a kincseknek a megtalálása és a nemzeti szuverenitás érdekeit szem előtt tartó, okos felhasználása stratégiai érdekünk. A gonoszt talán nem ezzel győzzük le, de az élhetőbb, tisztább és szabadabb élet felé vezető úton azért fontos állomás.

Nézzük a számokat! Ma Magyar­országon a szemét 51 százaléka hulladéklerakóba kerül, és mindössze 32 százalékát hasznosítjuk. Az eltemetett műanyag palacknak, alumínium­doboznak, régi iskolai füzetnek a lebomlási ideje több száz év. Az elektronikai hulladékok 20 százalékát hasznosítjuk, pedig egy kidobott mobiltelefon 98 százaléka újratermelhető: értékes nemesfémeket és ritkaföldfémeket is tartalmaz. Évente 60 ezer tonnányi petpalackot dobunk ki, de a korszerű visszagyűjtés hiánya miatt ebből ma itthon egy kilogrammot sem használunk közvetlenül palack­gyártásra, hanem más terméket készítünk belőle. Egy, a Miskolci Egyetem által néhány éve elvégzett hulladékanalízis alapján egy átlagos vegyes kukába kerülő papír-, műanyag, üveg- és textil­hulladék 85 szá­zaléka lerakóban végzi, ahonnan nincs kiút: az oda kerülő értékes haszonanyagot már nem lehet újrahasznosítani. Használt sütőolajból 2022-ben a lakosságtól visszagyűjthető mennyiség kevesebb mint 5 százalékát tudtuk beszedni, ami fejenként egy év alatt 0,1 kilo­gramm. Ausztriában, ahol évek óta jól kiépített rendszer van, ez a mennyiség 1 kilogramm. A Magyar­országon forgalomba hozott gépkocsik kevesebb mint 10 százaléka jelenik meg a legálisan működő bontókban. Jól mutatja ezt, hogy egy átlagos kertes ház szinte állandó tartozéka a roncs autó. Micsoda pazarlás zajlik itt, hölgyeim és uraim!

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!