Az innovációs osztalék

2023. június 20. 20:25

Nem a technológia, hanem a politika irányítja a történelmet. A technikai fejlődés önmagában nem eredményez jólétet, csak ha az intézményeink segítségével gondoskodunk róla, hogy az újítások az emberi boldogulást szolgálják – figyelmeztet Amerika két népszerű közgazdásza.

2023. június 20. 20:25
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Daron Acemoglu és Simon Johnson a világ legjobb egyetemeként rangsorolt Massachusetts Institute of Technology (MIT) professzorai. Új, ambiciózus, közel hatszáz oldalas könyvükben arra vállalkoznak, hogy elhelyezzék napjaink politikai és technológiai jelenségeit az utóbbi ezer esztendő eseményláncolatában. Szerintük ugyanis a társadalmi feszültségek vagy éppen a mesterséges intelligencia felemelkedése csak szélesebb történelmi kontextusban érthető meg. „Azok, akik nem emlékeznek a múlt hibáira, arra vannak kárhoztatva, hogy megismételjék őket” – idézik a szerzők George Santayana amerikai filozófus 1905-ben papírra vetett intelmeit.

Fotó: Brain Bar
Fotó: Brain Bar
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!