Magyarország pillanatai drágák – Tellér Gyula emlékére

2023. június 01. 00:00

Tellér Gyula (1934-2023)

2023. június 01. 00:00
null
Benyhe István

Drága Gyula bátyám, mesterem és példaképem!

Amikor megismertelek, rendszerváltásra készülődtünk. Alig húsz évvel voltál idősebb nálam, hiszen 1934-ben születtél, de felkészültségedet nem csak én csodáltam. Műfordítóként ismertelek, akit apám úgy jellemzett, hogy ösztönös, európai, mégis hiteles magyar nyelvi beleérzéssel képes átültetni a magyar polgár világába Stéphane Mallarmét vagy Edgar Allan Poe-t. Aztán a Szabad Kezdeményezések Hálózata és a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete megalakulása értelmiségi forgatagában láttalak viszont a Jurta Színházban mint egy születő párt politikusát. Kérdésemre, hogy ötvenes éveid közepén, a világirodalom ismeretében, még hiszel-e egy békésen levezényelhető változásban éppen azokkal, akikkel most a parlamentbe készülsz, azt válaszoltad: „Magyarország pillanatai drágák, bízom bennük.” Az MDF-kormány bukása után aztán elhagytad a parlamentet és a pártot is. Amikor újra láttalak, ismét megkérdeztem: mi lett a bizalommal? Azt válaszoltad: „Akinek célja van, keresi a hozzá vezető utat. Bizalom nélkül nincs család, barát, társadalmi élet és jövő sem. Ez a négy év arra volt jó, hogy belássam, komolyabban kell felmérni egy házat, mielőtt hozzáfogunk az átépítéséhez.” Keveset szóltál, de sokat mondtál. Csendesen vizsgálódtál, hogy megértsd a világunkat, és olyan rendszerváltást kezdhessünk el, amely végleg leszámol a bolsevik ihletésű Magyarországgal, a gazdasági térfoglaláson alapuló, egymással együttműködő, de lényegében szervezetlen érdekkörökkel, az általad megalvadt struktúráknak nevezett hálózatokkal.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!