Apának lenni

2023. április 29. 14:02

Senki nem tud felkészíteni arra, milyen érzés lesz először a kezedben tartani a gyermekedet. Veszprémy László Bernát írása.

2023. április 29. 14:02
null
Veszprémy László Bernát

Az emlékeim kicsit impresszionisztikusak: a kórháznak van egy különleges szaga, az élettelen neonfényekkel együtt különleges atmoszférája, ha úgy tetszik, egyszerre emlékeztet egy hullaházra és egy uszodára. Az egész napos várakozás, a fáradtság, az olcsó kávé íze a számban – persze mindez semmi ahhoz képest, amin a feleségem keresztülment, de elég ahhoz, hogy az emlék megragadjon –, az ide-oda járkálás, az elsuttogott imák, az őrjítően lomha percek.

Aztán egy villámcsapás hirtelenségével:

egy újszülött semmivel nem összetéveszthető sírása.

A nővérek behozzák, felírnak néhány számot – 55 centiméter, majdnem 4 kiló –, és már a karjaimban van. Piros és kék, sikít, apró kezeivel kapargat. Az egész gyerek megdöbbentően pici, és hirtelen nem tudom, mit kezdjek vele. Egyszerűen csak megígérem, hogy mindig szeretni fogom, és mindig ott leszek neki. Lehet, hogy közhelyesen hangzik – talán az is –, de nem tudok másra gondolni, és valószínűleg elég is.

És amire nem készítenek fel: az egész világképed megváltozik. Az anya hormonjai megváltoznak a gyermekük születése után, ami nem meglepő, de az apáké is. A tesztoszteronod csökken, többet eszel, türelmesebb vagy, kevesebbet alszol. Erre valószínűleg azért van szükség, hogy meg tudj birkózni azzal, hogy legalább a szülőség első néhány hónapjában konkrétan alig fogsz aludni.

Ismétlem, az anyáknak nehezebb, de ne hidd, hogy téged megkímél. Valószínűleg ugyanannyit kell majd dolgoznod, de sokkal kevesebb alvással és sokkal több részvétellel a házimunkában. Nehéz lesz, és elgondolkodtat, hogy az őseid hogyan tudták ugyanezt végigcsinálni. Ám az egész nemcsak soha nem tapasztalt fáradtsággal, hanem egy hasonlófajta örömmel is el fog tölteni.

És persze más szemüvegen keresztül kezded látni a világot.

Hirtelen észreveszed az összes fenyegető alakot, aki a környékeden mozog: a drogfüggőket, az agresszív kéregetőket és a gyanús idegeneket. Az utca egyszerre ijesztően koszossá válik: a játszótéren heverő cigarettacsikkek, tűk és törött üvegek, amelyeket korábban az egyedülálló lét jóindulatú boldogsága elfedett, hirtelen túlságosan is láthatóvá válnak. Leküzdhetetlen késztetést érzel arra, hogy tiltakozó levelet írj a dolgok állása miatt – a rendőrségnek, az önkormányzatnak, a sajtónak és bárkinek, aki meghallgat.

A napi politikát is más szemszögből fogod látni. Én hirtelen nagyon szerencsésnek éreztem magam, hogy Magyarországon élek, ahol a klasszikus családokat erősen támogatja az állam. Az abortuszpártiak – akiket lehet, hogy már a szülővé válás előtt is antipatikusnak tartottál – hirtelen egyenesen ördöginek tűnnek. Tetteik még borzalmasabbnak tűnnek majd most, hogy a kezedben tartottál, a szemébe néztél, etettél és pelenkáztál egy kisbabát – aki potenciális áldozat lehetett volna, ha az elmédet sikeresen megfertőzték volna az aktivisták.

Ezek nem feltétlenül szubjektív értékelések.

A gyermekvállalás valóban valószínűbbé teszi, hogy konzervatívként azonosítjuk magunkat,

legalábbis a nyugati világban – állapította meg a Pennsylvaniai Egyetem egyik friss tanulmánya. Ennek valószínűleg köze van a kockázatvállalási hajlandóság csökkenéséhez, a nagyobb biztonság utáni vágyakozáshoz, valamint a némileg fokozott támaszkodáshoz a családra, a barátokra és a közösségre. Lehet, hogy ezeknek a tényezőknek a kombinációja, vagy csak néhány közülük, illetve a félelem – félelem a gyerekeinkért, félelem attól, hogy milyen jövő vár rájuk – szintén biztosan szerepet játszik.

Fiatal férfiak, nem ígérem, hogy könnyű lesz, de csak ajánlani tudom a gyermekek vállalását.

Nyitókép: Shutterstock

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lord Vader
2023. április 29. 21:24
Házasság és gyerekek? Melyik barom szaporodna fogságban? Szánalmas.
Mr.Falafel
2023. április 29. 21:11
APÁNAK LENNI Mikor először karjaimba vettem, nem volt más Csak egy vértől sikamlós kis idegen entitás Egy apró, riadt teremtmény távoli álmokból Így láttam a szemeimen könnyekből szőtt fátyoltól Törékenynek tűnt, mint értékes kínai porcelán Hatalmas kék szemeiben háborgott az óceán Torkaszakadtából ordított, hiszen félt nagyon Az úton, min jött közénk e hideg téli hajnalon Az ágyon fáradt angyal feküdt, ő hozzásimult Éjkönnyű, éteri szárnyaival feléje nyúlt Átölelte gyengéden, azonnal elhallgatott Én földbegyökerezett lábakkal álltam csak ott Megbűvölt létünknek e hétköznapi szentsége Két izzó lélek húsból és vérből való egysége Múltunk, jelenünk és jövőnk egy anyagba gyúrva Remegő kezekkel vettem karjaimba újra Béklyóba vert agyamon egy gondolat suhant át Megérintve a mindenség e parányi darabját Óvni őt, míg élek, míg pumpálja a szív a vért Mindenre késznek lenni ezért a kis magzatért Azóta hónapok teltek el, tizenkettő éppen Minden pillanatát őrizzük millió emlékben Miatta vidám hangulatban telnek el a napok Lelkemben békével, mit Istentől őérette kapok Huncut mosollyal kis pofiján, amikor rám néz És ölelésre nyúlik felém parányi két kéz Magamhoz ölelem tőlem telhető gyengéden S ő érzi rajtam, ha kell, mindentől megvédem Vagy éjszakai rossz álmoktól, hogyha felsír Édesanyja ölelése néki csak a gyógyír Hajnalonként az ágy széléről figyelem őket Az egymásba gabalyodva békén szendergőket Eleinte alig hittem, hogy a saját életem Nem csupán valami káprázat játszik énvelem Ma már tudom, nincs a világmindenségben semmi Ami leírhatná, mit jelent apának lenni
Krpeeter
2023. április 29. 20:55
Nagyon jól írja le azt, hogy válunk szülővé.. mennyire fontos a két szülő szerepe egy gyermek életében...de amikor válásról van szó és ugyanannyira ragaszkodik az apa (én) a gyermekehez akkor az anyjaval szemben nekem bizonyítanom kell, hogy jó apa vagyok és tudom a gyerekemet nevelni anya nélkül is...Még akkor is ha az anya nem is alkalmasabb mint az apa.
Finale*
2023. április 29. 17:37
Nagyon szep iras.Pont ilyen a szules.Ott egy ici pici baba akit hajnalban megszulunk es bar faradtak vagyunk es faj ahogy osszevarnak minket de azutan mar nincs megallas es nincs alvas sem : ) De megeri.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!