A béke nem oroszpárti dolog

2023. március 14. 06:02

Talán ideje volna már arról is beszélni, milyen rendezés jöhet az ukrajnai háború majdani tűzszünete után. Kohán Mátyás írása.

2023. március 14. 06:02
null
Kohán Mátyás

Kohán Mátyás írása a Mandiner hetilapból

 

Fontos hét volt február utolsó előtti hete: beszélt mindhárom vezető, akinek a szava magyar szemszögből számít az egy éve dúló háború ügyében.

Évet értékelt Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki katonai agressziójával kirobbantotta a háborút. Sérelmekről beszélt, és egy erős Oroszországról, amely megnyeri majd a konfliktust. Szövetsége­seit lelkesítette Varsóban Joe Biden amerikai elnök, aki Ukrajna életének-­halálának ura. Putyinról beszélt, és egy erős Nyugatról, amely megnyereti majd Ukrajnával a háborút. És évet értékelt Budapesten Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki hazánkat a háborús vizeken kormányozza. Ő a NATO-tagság értelméről, megnyerhetetlen hadviselésről és békéről beszélt.

A magyar kormány kicsit több mint egy éve ezt teszi: tűzszünet, béke, deeszkaláció, tűzszünet, béke, deeszkaláció.

Nem váltogatott a hadiszerencse mentén – hangosan kérte a tűzszünetet, amikor az oroszok nyomultak előre gőzhengerként, és akkor is, amikor az ukránok szabadítottak fel nagyvárosokat. Mégis azt mondják róla, a tűzszünettel Oroszország érdekét képviseli – hiszen ez esélyt adna a háborús agresszornak rendezni sorait, erőt gyűjteni, felkészülni, aztán támadni ismét. Egyáltalán: de facto határként fagyasztaná be a frontvonalat, jutalmazná az agresszort Ukrajna földjével.

A tűzszünet oroszpártinak bélyegzése, ez a szemenszedett hazugság mételyezi Magyarország külkapcsolatait, mióta csak tart a háború.

És bár a magyar kormány – helyesen – nem képzeli magát búgó passzátszélnek, s ebből adódóan nem diktál a hadviselő feleknek béke­feltételeket, talán ideje volna mégis arról beszélni, milyen rendezés jöhet a tűzszünet után. Mert halkan jegyzem meg: nem csak olyan, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics mindent visz, amin épp gyalogjai ülnek.

Elsőrenden következhet például a tűzszünet után népszavazás. Nem olyan, mint a 2014-es krími színielőadás, amelyben az oroszok udvariasan megkérték az őshonos krími tatárokat: ugyan szíveskedjenek már otthon maradni. Hanem rendes, valódi: ENSZ-felügyelettel, az ukrán és az orosz fél által közösen összeállított választói névsorral,

békefenntartók vigyázó szeme előtt, kötelező érvénnyel.

És ha a Krím vagy Luhanszk népe azt mondja, nyolc év próbaidő után is akarja az orosz hatalmat, az ugyanúgy legitim dolog, mint ha Herszoné és Donecké közli Vlagyimir Vlagyimiroviccsal, hogy szíveskedjék édesanyja keservét felszabadítani.

A hatalom a népé, minden más zsarnokság – ezt mi magyarként határon innen és túl talán mindenki másnál jobban értjük.

De következhet olyan rendezés is, melyben Moszkva választhat: NATO-tag Ukrajnát akar, vagy kivonul mindazon területekről, ahol a nép nem látja szívesen. Ha a nácitlanítás, a népirtás meg a biolaborok szemenszedett hazugságok is, Ukrajna NATO-tagsága orosz részről valóban jeges rémületet okoz.

S Ukrajna alávaló lerohanása után joggal változik a rendezés során a NATO-kérdés fénytörése.

Már nem az a kérdés, milyen garanciákat kér Oroszország Ukrajna semlegességére. Már legitim kérdés az is, milyen orosz engedményekért cserébe hajlandó a NATO-kompatibilisre felfegyverzett Ukrajna és a mögötte álló Nyugat egy háborúban már nem álló ország beléptetésétől eltekinteni.

Ha Oroszországot általa már „megnépszavaztatott” területekről demokratikus úton kinépszavazzák, vagy ha Oroszország az ukrán NATO-tagság rémét elhessegetendő, nagy területekről kivonulásra kényszerül, az minden, csak nem orosz győzelem. Márpedig ez is következhet egy tűzszünet után.

Moszkva nem duzzad az erőtől. Nem igaz, hogy egy tűzszünet után ne kellene még a jelenlegi katonai helyzetéhez képest is súlyos lemondásokat tennie. A tűzszünet nem csak Putyin kedvenc békéjéhez nyitja meg az utat. A békéről, tűzszünetről szóló beszéd nem oroszbarát csasztuska – hanem a szó legtisztább értelmében ukránbarát javaslat. Ideje hát visszaadni a becsületét. 

 

Nyitókép: MTI

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hernadvolgyi
2023. március 14. 19:39
Az Oroszországgal határos poszt szovjet államokból az amerikai provokátorokat ki kell űzni! Az amerikaiaknak tudomásul kell venni, hogy Ukrajna orosz érdekszférába tartozik, alapvető biztonsági érdeke, hogy az amerikaiakat és csatlósaikat Ukrajnából egyszer és mindenkorra kiverje. Ha ezt nem akarják tudomásul venni, akkor világháborúba taszítják az egész Világot. https://www.vg.hu/kozelet/2023/03/putyin-szerint-oroszorszag-lete-a-tet-ukrajnaban?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator
Reszelő Aladár
2023. március 14. 14:33
A nyugat hozzáállása jelenleg, hogy csak egy feltétel nélküli ruszki fegyverletételt és egy általuk meghatárotozott és nekik átutalt kártérítést fogadnának el a háború lezárásaként. Az ő képzeletükben az oroszok úgy vesztenének el egy háborút, hogy idegen katona nem lépett a területükre, ott harcok semmilyen módon nem folytak, károkozás nem történt. Mintha az USA fizetne háborús jóvátételt Afganisztánnak. A nagyobb baj, hogy a háborúban álló összes félnek jelenleg érdeke a folytatás és csak azok szívnak, akik amúgy nincsenek is benne. Az összes fél alatt természetesen az adott országok politikai vezetését értjük. Kétlem, hogy az átlag ukrán katonakorú szívesen hal meg a kb semmiért.
NERbot
2023. március 14. 14:06
Annak idején a 2. világháborúban a pacifista németek is békét akartak, de a mocskos nyugati hatalmak és a szovjetek vérgőzős, háborús lázban égtek. Máig ennek a levét isszuk.
ersa57
2023. március 14. 11:40
Kedves Matyi! Csak óvatosan az oroszok és Putyin tűzszünetével és békéjével kapcsolatban. A jelenlegi orosz politikai vezetés, élén Putyinnal sohasem nyugodott bele, hogy Oroszország a 80-as végén gazdaságilag összeomlott és elveszítette nagyhatalmi státusát. Amint erőre kapott a nyugattal való gazdasági együttműködés eredményeként, ismét megpróbálta saját katonai hatalmát kiterjeszteni. Ennek eredményeként felszólította a NATO-t, hogy vonuljon vissza, hozzon létre az 1997 előtti állapotoknak megfelelő stratégiai fegyvermentes övezetet. (Volt szovjet tagköztársaságok és volt szocialista országok területe!) Ha ez megtörténik, akkor a volt szovjet érdekszféra országai (köztük hazánk is) teljesen ki lett volna szolgáltatva az orosz nagyhatalmi érdekeknek. Hogy mennyire valósak ezek a nagyhatalmi érdekek azt jól láthatjuk az Ukrajna elleni támadás megindításával. Ennek az úgy nevezett "különleges katonai hadműveletnek" az eredeti célja az volt, hogy megdöntse a jelenlegi ukrán kormányt és helyébe egy orosz bábkormányt ültessen. Innen már csak idő kérdése lett volna, hogy Ukrajna mikor csatlakozik "önként" Oroszországhoz!! Nem számítottak ilyen nagy katonai ellenállásra és a Nyugat hathatós katonai támogatására, ezért KÉNYTELENEK VOLTAK EREDETI CÉLJUKRÓL LEMONDANI és igazságos háborúnak beállítani az agressziót, aminek a célja csupán csak a Kelet-Ukrajnában élő orosz nemzetiség megvédése. Látva saját katonai gyengeségüket, ha a tűzszünet és az azt követő békekötés eredményeként ezeket a területeket meg tudnák tartani, már azt győzelemként könyvelnék el. (Erre a területre igazából azért van szükségük, hogy szárazföldi összeköttetést biztosítsanak a Krím-félszigethez.) Kérdés, hogy a XXI. században megengedhető-e ilyen agresszió, hiszen a világ sok más tájékán élnek még nemzeti kisebbségek, ahol hasonló konfliktusok alakulhatnak ki. Akarnak-e a volt szocialista országok ismét Oroszország fenyegetettségében élni??? EZT KELLENE ORBÁN VIKTORNAK IS MÉRLEGELNI, TÁMOGATNI UKRAJNÁT FÜGGETLENSÉGE MEGTARTÁSÁBAN ÉS NEM BIZNISZELNI AZ OROSZOKKAL, HALLGATÓLAGOSAN TÁMOGATNI AZ OROSZ NAGYHATALMI TÖREKVÉSEKET. Meggyőződésem, hogy az Ukrajnával fennálló vitás kérdéseket, hasonlóan más szomszédos országokhoz, a háború befejezése után megnyugtatóan lehetne rendezni. Szamárság abban reménykedni, hogy Ukrajna darabokra hullik szét és Kárpátalja csatlakozni fog Magyarországhoz!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!