Felvidéki magyar siker: főnix vagy délibáb?

2022. november 08. 20:28

Jó eredményeket ért el a Szövetség nevű közös formáció a szlovákiai helyhatósági választáson. Ez erős üzenet a szlovák pártoknak is, ám korántsem borítékolható, hogy ismét lesz magyar párt a parlamentben.

2022. november 08. 20:28
null

Veczán Zoltán írása a Mandiner hetilapban.

Megfelelően vizsgázott október 30-án a botladozva megalakuló, belső ellentétektől sem mentes magyar párt, több fontos városban polgármestert adhat. A formáció a Magyar Közösség Pártját, a Most–Híd vegyes pártot és a kisebb Összefogás Mozgalmat tömörítette egységbe.

Tokár Géza felvidéki politológus kérdésünkre azt mondja, a vidéki–városi ellentétre mutat rá az, hogy a nagyobb városokban a liberálisok törtek előre – kivéve északkeleten, ahol viszonylag erősek a soviniszták –, a kisvárosiasabb térségekben pedig a konzervatív erők diadalmaskodtak. Ez felülírhatja a korábbi liberális-jobboldali és populista-­nacionalista baloldali felállást is.

Alapvetően a függetlenek taroltak – köztük sok magyar is –, pártként azonban a voksok számában minden szlovák erőt megelőzött a Szövetség. A magyar alakulat a Nyitrai kerületi önkormányzatban 18, a Nagyszombatiban 14, a Kassaiban 12, a Besztercebányaiban 9, a Pozsonyiban pedig 1 mandátumot szerzett. A végösszeg 54 kerületi önkormányzati hely, ami előrelépés, hiszen korábban 42 képviselőjük volt a magyar pártoknak. Magyar megyefőnököt azonban most sem választottak sehol, noha Berényi József a Nagyszombati és Csenger Tibor a Nyitrai kerületben szép eredményt hozott. A magyarok lakta sávot darabjaira felosztó közigazgatási rendszer nem is kecsegtet sok eséllyel e téren: az eredmények a győztessel való kiegyezéshez adnak pozíciót a magyaroknak.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!