Vázlatok a Duna menti népek együttműködéséhez

2022. október 12. 14:27

2022. október 12. 14:27
null
Orbán Balázs
Orbán Balázs

Nemrég Budapesten találkozott Karl Nehammer osztrák kancellár, Aleksandar Vučić szerb elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Válságmentes időkben ez csak egy napi hír volna a sok közül, de a mostani találkozó stratégiai jelentőségűnek nevezhető. Mindhárom országot súlyosan érintik napjaink válságai, leginkább az illegális migráció és az energiaválság. Eddig is létezett együttműködés a három ország között, de a budapesti csúcs után ez az együtt­működés magasabb szintre léphet. Budapest lett a magas szintű kapcsolatfelvétel helyszíne, és már napirenden a folytatás: a három ország vezetői nemsokára Belgrádban ismét találkoznak, majd várható egy újabb csúcs Bécsben is. Közben már meg is állapodtak a közös célokban: a nyugat-balkáni útvonal tehermentesítéséről, a területükre illegálisan érkezett migránsok hazaviteléről és az EU-n kívüli hotspotok felállításáról. Szóba kerültek más együttműködési területek is, úgymint az energiaválság elleni közös fellépés vagy a keleti kereskedelmi partnereket dél felől elérő útvonalak megerősítése és kiépítése. Azaz több stratégiai területen várható kooperáció, ami jóval túlmutat a manapság népszerű „ügyek menti” szövetségek gyakorlatán. Az sem elképzelhetetlen, hogy valami új kezdetének lehetünk tanúi: a Duna mellett élő népek szorosabb szövetségének.

Egy ilyen szövetségesi rendszernek minden alapja adva van. A dunai nemzetek földrajzi közösségben élnek egymással. Ha Magyarországon aszály van, Szerbiában is aszály van. Ha a Duna vízgyűjtő területén lévő valamely folyót súlyos szennyezés ér, a probléma nálunk is jelentkezik. Ha a migrációs hullám eléri Budapestet, az Bécsnek is nehézség. Nem beszélve arról, hogy természeti erőforrásaink országonként megoszlanak, ezért valamiből minden érintett országban hiány van. Ám a Duna mente egésze erőforrások tekintetében szinte tökéletes egységet alkot. Ez Európa egyetlen olyan térsége, amely az észak–déli és a kelet–nyugati kereskedelmi kapcsolatoknak is a központi útvonala. A Duna-medencét és tágabb értelemben véve Közép-Európát időről időre befolyási övezetévé akarja tenni valamely keleti vagy nyugati hatalom. A Duna menti népek tehát együttműködésre vannak ítélve – együttműködésre ítéli őket a földrajz.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!