Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Patchwork – Programajánló

2022. szeptember 14. 11:06

2022. szeptember 14. 11:06

Ameddig van magyar nyelv, addig lesz szinkron

| Ádám Rebeka Nóra |

Magam sem hittem volna, hogy egy cikkben említem egyszer Rákosi Mátyást és a Family Guyt, de ez is eljött. A Vertigo Médiának – Berta Balázs és Kárpáti György producernek – köszönhetően hiánypótló dokumentumfilm készült a magyar szinkronról több tucat közismert színész és neves szakember megszólalásával. A Magyar hangja… tisztelgés a magyar szinkronszakma nagyjai előtt.

A dokumentumfilmből kiderül, a szinkron úgy érkezett Magyarországra, hogy a vidéki moziüzemeltetők levelet írtak a Gömbös-kormány belügyminiszterének, melyben azt kérték, tegyen valamit, mert a nézők nem hajlandók bemenni a külföldi, feliratos filmekre. Így hát Kozma Miklós rendeletben írta elő, hogy a hazánkban bemutatott filmek minimum húsz százalékának magyar nyelvűnek kell lennie. 1935 novemberében készült a Mafilm műtermeiben az első magyar szinkron, amelynek nagyon vegyes visszhangja volt – a nézők örömmel fogadták, a kritikusok viszont hamisításnak és csalásnak titulálták.A szinkronszínházak bölcsője, a Pannónia Filmstúdió Rákosi Mátyás regnálása alatt a II. kerületi Vöröshadsereg útján épült fel. A magyar szinkron évtizedeken át rendkívüli alapossággal készült, számos szinkronhang visszavonhatatlanul összeforrott a film­színészekkel, és az évek alatt szállóigévé vált mondatok sokasága épült be a közbeszédbe Schwarzenegger hasta la vistájától a Jóbarátok Rossának „Dehát szakításban voltunk!” magyarázkodásáig. A Magyar hangja… teljes, átfogó képet nyújt a szinkronszakmáról, annak történetéről, fortélyairól, változásairól, külön figyelmet szentelve az animációs filmeknek is a Magyar népmeséktől kezdve a Vukon át a Family Guyig. Az alkotók negyven interjút készítettek, a vásznon olyan jól ismert szinkronszínészek mesélnek élményeikről, mint Zsigmond Tamara, Molnár Piroska, Pogány Judit, Kálid Artúr, Nagy Ervin, Szacsvay László, Bogdányi Titanilla, Csőre Gábor, Galambos Péter, Hevér Gábor, Holl Nándor és Stohl András, illetve híres szinkronrendezők és -dramaturgok – Nikodém Zsigmondtól Pataricza Eszterig – segítenek egyben látni e terebélyes szakmát.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!