Varázslatos cigánymesék

2022. augusztus 10. 13:46

2022. augusztus 10. 13:46
Szilvay Gergely

Gondolta volna, hogy akadnak még olyan mesemondók, akik úgy mesélnek, mint régen? Azaz otthon a családnak, a faluközösségnek, úgy, ahogy az apjuktól, anyjuktól, idősebb mese­mondóktól tanulták akkor, amikor nem volt tévé, rádió sem régóta, az internetet pedig még elképzelni sem tudták. Szóval akik a modern kommunikációs technológiák előtti világ maradékai köztünk.

Vannak ilyenek, legalábbis egy biztosan volt nemrég. Az Ózd melletti Arlón élő Csipkés Vilmost a Hagyományok Háza munkatársa, Klitsie-­Szabad Boglárka fedezte fel pár éve, és nem hitt a fülének: itt egy idős ember, aki sárkányos-vitézes tündérmeséket mond, és nem revival módon, hanem tényleg belenőve a hagyományba. Nem meglepő, hogy cigány közösségről van szó, hisz a cigányok között a mai napig jobban megmaradt mind a mese-, mind a tánchagyomány, még ha erősen erodálódott is.

Fotó: Hagyományok Háza
Fotó: Hagyományok Háza
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!