Tökéletes vihar Európában

2022. július 13. 08:15

A „tökéletes vihar” söpör végig most Afrikán is, az ukrán háború csak súlyosbítja az élelmezési válságot, amely óriási migrációs mozgást indíthat el Európa felé. Ha az energiaválsághoz, a háborús inflációhoz, az esetleges recesszióhoz még több százezer migráns is érkezik Európába, az az öreg kontinensen is „tökéletes vihart” okozhat.

2022. július 13. 08:15
Farkas Vajk

Megrázó képek járták be a sajtót pár hete. Afrikában két európai szárazföldi határ van, a spanyol Ceuta és Melilla város körül, amelyet komplex, háromfázisú, több méter magas kerítésrendszer véd, kiegészülve a hatékonyan együttműködő spanyol és marokkói fegyveres erőkkel. S Marokkó esetében – nem európai országról lévén szó – az emberi jogi sztenderdeket is sokkal „lazábban” értelmezik a határ védelmekor, mint az európai oldalon.

Ez sem százszázalékos garancia a határvédelemre. Eddig is rendszeresek voltak a tömeges illegális átjutási kísérletek a szakaszon, de június 25-én olyan sokkoló felvételek érkeztek a melillai határról, amilyenekre nem gyakran volt példa. Kétezer fekete-afrikai indult meg szervezetten, kővel, bottal, savval(!) felszerelkezve a határkerítésnek, hogy Európába jusson. Az összecsapások eredménye: 18 migráns meghalt, több mint 100 megsebesült, a marokkói oldalon 150, a spanyol oldalon pedig 50 rendfenntartó sérült meg. 133 migráns átjutott Európába. A többieket összegyűjtötték a marokkói hatóságok, a gyűjtőpontokon egymásra dobált sérültekről készült felvételek pedig elgondolkodtatók – de várhatóan hozzá kell szoknunk, sőt hasonló incidensek a mi határainknál is előfordulhatnak.

Nem véletlenül szükséges lépés a határvadászezred felállítása és a magyar – egyben schengeni – határ védelmének megerősítése. A koronavírus-válság enyhülésével a balkáni útvonalon is megélénkült az illegális migránsok érkezése. A rendőrség adatai szerint tavaly több mint 120 ezer illegális belépési kísérlet történt, idén pedig csak az első fél évben 110 ezer, ráadásul akik át akarnak törni, azok a mi határainknál is egyre erőszakosabbak, és ha a világban zajló tendenciá­kat nézzük, a melillaihoz hasonló kísérletek egyáltalán nem elképzelhetetlenek a jövőben. Jól jelzi ezt a magyar határhoz közeli migránscsoportok közötti fegyveres leszámolás, amelynek több súlyos sérültje és egy halálos áldozata is volt.

Két covidos év után mindenki nagyon várta már ezt a nyarat, amikor megszorítások nélkül lehet utazni, kikapcsolódni. Ám egyre több vészjósló jel mutat arra, hogy nehéz lesz a második fél év az egész világnak, de Európának különösen. A járvány társadalmi és gazdasági következményeiből éppcsak elkezdtünk kikecmeregni, rögtön jött az ukrajnai háború, amelynek hatásai szinte beláthatatlanok.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!