Mindenütt nyíló virágok – Nagyszabású Matisse-tárlat a Szépművészeti Múzeumban

2022. július 13. 10:48

Folyamatos útkeresés, a színek, vonalak és formák összefüggéseinek állandó vizsgálata – Henri Matisse hatása a mai napig tetten érhető a kortárs vizuális kultúrában. A párizsi Georges Pompidou Központtal együttműködésben megvalósult tárlat a teljes életműre nyújt rálátást; erre itthon még nem volt példa.

2022. július 13. 10:48

Kéri Gáspár írása a Mandiner hetilapban

Csak kapkodjuk a fejünket, amikor a Szépművészeti aktuális kiállítási évadának naptárát böngésszük. A lenyűgözően gazdag, Cezanne-tól Malevicsig. Árkádiától az absztrakció­ig tárlat nyújtotta katarzis után nem sok időnk maradt az eszmélésre, szinte rögtön következett a Menny és pokol között – Hieronymus Bosch rejtélyes világa című kiállítás, amelyre a németalföldi festő alkotásainak közel felét hozták el Budapestre. S bár Bosch a ma emberét is határozottan megszólító enigmatikus képei pár napig még megtekinthetők, júliustól – az ősszel nyíló El Greco-tárlat előtt – már a francia festészet és az egyetemes művészettörténet sajátos egyénisége, Henri Matisse (1869–1954) életműve ad okot a legjobb értelemben vett szóbeszédre.

Enteriőr, akvárium aranyhalakkal, 1914
Enteriőr, akvárium aranyhalakkal, 1914
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!