Délvidéki tájkép migránscsata után

2022. július 13. 08:27

A helyiekben még mindig érezhető a félelem a magyar határ menti afgán– pakisztáni összecsapás után. Az eset ismét ráirányította a figyelmet a Vajdaság északi, zömmel magyarlakta részeit elárasztó migránsok okozta problémákra.

2022. július 13. 08:27
null

Veczán Zoltán írása a Mandiner hetilapban

Még napokig hallottak szórványos lövéseket a Szabadka melletti makkhetesi erdőből a helyiek a július 2-ai hajnali összecsapás után. Emlékezetes: a nagyvároshoz tartozó fás területen lezajló konfliktusban afgánok és pakisztániak támadtak egymásra, egy ember meghalt, heten megsebesültek. A szerb rendőrség nagy erőkkel vonult ki, ám csak egy 26 éves afgán fiatalembert tudott elfogni.

A helyzetet jól ismerő, neve elhallgatását kérő diplomáciai forrásunk szerint általános a bandák rivalizálása ezen a területen. „Ez a helyzet már hét-nyolc éve tart itt. Nem látok sokkal több migránst, mint tavaly vagy tavalyelőtt nyáron. Látszik a trend, nyáron mindig megemelkedik a számuk” – mondja lapunknak. A Police.hu statisztikái is duplaannyi határsértőt mutatnak most, mint a téli hónapokban, amikor riportot közöltünk a határ menti áldatlan állapotokról. Ottjártunkkor számos bevándorlót, zömében szíriaiakat szólaltattunk meg, ők már akkor jelezték, hogy a legnagyobb gond az afgánokkal és a pakisztániakkal van, akik sokszor bedrogozva vívnak bandaháborút. Helyi forrásaink szerint a helyzet azóta csak romlott.

Mint a Híradó és a helyi Pannon RTV tudósításai­ból kiderült, a lakosok hívták ki a rendőrséget és a mentőszolgálatot az összecsapás helyszínére. Mint a Pannon RTV szerkesztője, Dóró Alen lapunknak elmondja, a határ menti Makkhetes városrész szebb napjaiban piknik- és kirándulóhely volt, családok népszerű hétvégi célpontja, most azonban messzire elkerülik a kikapcsolódni vágyók. A környék lakói pedig félnek, különösen a lövöldözés után; úgy hírlik, a terület fel van osztva az embercsempészek között.

Téli riportunk idején nem nagyon láttunk migránsokat Szabadkán, vagyis a várost valamelyest elkerülték. Most azonban, mint Dóró mondja, buszokkal, taxikkal érkeznek hatalmas tömegben. A százfős szabadkai befogadóállomáson – amely ottjártunkkor egyébként szinte üres volt – három-négyszáz bevándorló zsúfolódott össze. Télen elkerülik a befogadóállomásokat: hiába várná őket fűtött szoba és étel, messze lennének a határtól, ők pedig arra várnak, hogy leszálljon a köd, amikor könnyebb kijátszani a hőkövető radarokat. Nyáron inkább élnek a befogadóállomás jelentette lehetőséggel.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!