Emberék az embertelenség előtt

2022. június 24. 16:50

Kortalanul fiatal nő pózol derűsen egy vitorlás árbócánál a Balatonon: kortalan a téma is – egy régi korból. Lapunk nyitóképe a világháború előtti időkre nyit színekkel teli ablakot. Dr. Ember Károly budapesti szülész-nőgyógyász orvos korai színes fotográfiájáról van szó, ami ma a Fortepan.hu oldalán érhető el a többi kapcsolódó fotója társaságában. A doktor úr a harmincas években egy Leicával dolgozott, később a frissen megjelenő csúcsgépre, a Contaxra váltott, és kizárólag Agfa diafilmet használt. A láthatóan a jó élet pillanatait, feleségét, gyermekeit és baráti körét megörökíteni kívánó hobbifotós fia, Ember Sándor lapunknak arról mesél: „Apám abszolút amatőr fotós volt, de igényességét jelzi, hogy az elsők között kezdett színes diára fotózni. Akkor fényképezett, amikor boldog volt. A háború éveiben abbahagyta, de később újrakezdte, amikor már velünk, fiaival ismét a Balatonon tudott vitorlázni. Budapesten éltünk, de a nyarakat a vízen töltöttük. A King Kong nevű régi cirkáló, amelyen felnőttem, még most is megvan – mások tulajdonában. A szememmel megsimogatom, ha látom.”

2022. június 24. 16:50
null
Rajcsányi Gellért
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!