Boszorkányperek Amerikában

2022. május 05. 10:25

Egyre több diák és tanár lép fel jogi eszközökkel az amerikai egyetemeken elharapózó koncepciós perek és karaktergyilkosságok ellen. A Joe Biden elnök vezette demokrata kormányzat azonban a jelek szerint éppen e visszás állapotok további romlását idézheti elő szabályozási terveivel.

2022. május 05. 10:25
null

Joób Kristóf írása a Mandiner hetilapban.

Ma már szinte közhelynek számít, hogy a baloldali progresszív ideológiák fellegvárai egyes nyugat-­európai és észak-amerikai egyetemek. Számtalan olyan esetről hallani, amikor a woke, a genderelmélet vagy a kritikai fajelmélet nevében hallgattatják el erőszakos vagy egyéb eszközökkel az ellenvéleményt megfogalmazókat, akik egyébként sok esetben maguk is baloldali beállítottságú vagy éppen feminista professzorok. Voltak olyan profetikus hangok is, amelyek már több mint három évtizeddel ezelőtt, 1991. december 25-én, a Szovjetunió vörös zászlajának utolsó szimbolikus leeresztésekor megjósolták, hogy a marxizmus átmentői a nyugati egyetemek lesznek – emlékeztet publicisztikájában az amerikai The Heritage Foundation jogi szakértője, Hans 
A. von Spakovsky.

Úgy tűnik azonban, hogy egyre többen elégelik meg az intolerancia és a koncepciós perek tendenciáját az amerikai egyetemeken, és sok esetben sikeres perek révén szereznek érvényt igazuknak. Az ohiói Shawnee State University múlt héten egyezett bele, hogy 400 ezer dolláros (több mint 130 millió forintos) kártérítésben részesíti filozófia­professzorát. Nicholas Meriwethert azért vonták felelősségre 2018-ban, mert megtagadta, hogy a transznemű diákokat nemsemleges névmással illesse. Az angolban ez a nemsemleges személyes névmás rendszerint a they, aminek jelentése ’ők’. A professzor rendszerint Mr., illetve Ms. megszólítást alkalmazott. Az egyik tanuló ezt nem tartotta elfogadhatónak, Meriwether pedig mintegy kompromisszumként azt ajánlotta fel, hogy az illetőt a csupán a vezetéknevén szólítja majd.

A felelősségre vonásra válaszul az evangéliumi kereszténységben hívő Meriwether beperelte az egyetemet. Keresetében arra hivatkozott, hogy az oktatási intézmény alkotmányos jogainak gyakorlásában korlátozza őt, ugyanis arra kötelezi, hogy vallási meggyőződésével ellentétes módon kommunikáljon. A per három éven keresztül zajlott, s a fellebbviteli bíróság Meriwether javára döntött. A múlt héten nyilvánosságra került 400 ezer dolláros kártérítésen felül az intézménynek állnia kell Meriwether ügyvédi költségeit, emellett arról is biztosítania kellett a professzort, hogy soha nem fogja nemsemleges névmások használatára kötelezni.

Néhány héttel a Meriwether esetéről szóló hír előtt, április elején tették közzé egy másik, szintén ohiói illetőségű jogvita eredményét. Az Oberlin College-ot összesen 31 millió dollár megfizetésére kötelezték, amiért rasszizmus koholt vádjával ártott egy helyi pékség üzleti jó hírnevének. A Gibson pékséget három fekete diák vádolta rasszizmussal. Az ügy előzménye az volt, hogy kiskorúként nem szolgálták ki őket alkoholos itallal, erre a diákok ellopták az italt. Mikor a tulajdonos fia emiatt a nyomukba eredt, csoportosan bántalmazták. A rendőrség elfogta őket, s ekkor azzal vádolták meg a pékséget a főiskolai adminisztráció teljes támogatásával, hogy rasszista vállalkozás, amely faji alapon osztályozza vevőit.

Az amerikai egyetemi élet egyik legveszélyesebb tendenciája a »szovjet stílusú« koncepciós eljárások elszaporodása”

Sokak szerint az amerikai egyetemi élet egyik legveszélyesebb tendenciája a „szovjet stílusú”, koncepciós eljárások elszaporodása a szexuális zaklatásról szóló ügyek kapcsán. Az ilyen esetekben az egyetem sokszor a méltányos eljáráshoz fűződő alapvető jogokat is megtagadja a bevádolt diákoktól. Többek között nem teszik lehetővé számukra felmentő bizonyítékok bemutatását és azt sem, hogy kérdéseket tegyenek fel vádlóiknak vagy a tanúknak, illetve hogy ügyvéd képviselje őket.

Épp egy ilyen ügyben döntött szintén áprilisban egy dél-karolinai bíróság egy szexuális zaklatással vádolt diák, Andrew Pampu javára. Az ítélet értelmében 5,3 millió dolláros kártérítés illeti a Clemson Universityn tanuló Pamput rágalmazás miatt. Az egyetem egy évre felfüggesztette a hallgatót, miután bűnösnek találta egy diáktársa, Erin Wingo elleni szexuális zaklatás miatt. Az eljárásban az egyetem több tanúvallomást és szöveges üzenetet is figyelmen kívül hagyott, amelyek mind azt bizonyították, hogy Pampu kölcsönös beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolatban volt Wingóval. Az erőszak vádjának alapját egyedül Wingo sértett barátjának vallomása képezte.

A sikeres perek ellenére sokat ronthat az amerikai felsőoktatásban tapasztalható helyzeten, ha a Biden-kormányzat megváltoztatja a nemi diszkriminációról szóló 1972-es törvénymódosítást. Ennek nyomán ugyanis a hagyományos értelemben vett nemi diszkrimináció tilalmának helyét a genderidentitás venné át, ami teljes mértékben felforgatná például a női és férfi öltözőkre, mosdókra vonatkozó, jelenleg még működő elkülönítést. Ráadásul a változtatással azt a Donald Trump elnöksége alatt bevezetett jogszabályt is felülírnák, amely a szexuális zaklatás vádlottjainak jogait is garantálta. Így ismét visszatérhetne a „bűnös, amíg nem bizonyította az ártatlanságát” gyakorlata. Mint a régi szép szovjet időkben.

Röviden megjegyzem

Szólásszabadság Québecben
Új szabályokkal védenék az egyetemi szólásszabadságot Kanada francia ajkú tartományában. Az április elején megszavazott intézkedések átültetésére egy év áll az intézmények rendelkezésére. Québec felsőoktatási minisztere, Danielle McCann elmondása szerint az a cél, hogy bármilyen szót ki lehessen mondani, feltéve hogy az tudományos kontextusban hangzik el. Az új szabályozást kiváltó vita 2020 októberében robbant ki, amikor François Legault québeci kormányfő éles kritikával illette az ottawai egyetemet, miután felfüggesztettek egy professzort, amiért a régebbi korok szóhasználatát bemutató előadása során kiejtette a néger kifejezést.

Vesztes feminista Bristolban
Pert vesztett a University of Bristollal szemben egy feminista doktorandusz­hallgató, aki szerint az intézmény nem védte meg őt a transzjogi aktivisták zaklatásai­tól. Raquel Rosario Sánchez elmondása szerint az egyetem két éven keresztül nem tett semmit az aktivista diákok ellene irányuló gyűlöletkampánya kapcsán, amit azon kijelentése váltott ki, miszerint csak biológiai nők képesek szülni.

*** 

A forradalom felfalja saját gyermekeit
Az identitáspolitika szétrombolta a hagyományos baloldali gondolkodást a kanadai marxista közgazdász­professzor Frances Widdowson szerint. Widdowsont, aki történelmi materialistaként határozza meg világnézetét, tavaly decemberben távolították el a Calgaryben működő Mount Royal University tanári állásából. Az elbocsátását követelő hatezer aláíró rasszistának bélyegezte, miután azt nyilatkozta, hogy a Black Lives Matter mozgalom oly mértékben rombolta szét az egyetemet, hogy már rá sem lehet ismerni. A múlt héten a Fox Newsnak nyilatkozva a professzor kifejtette, nagyon sok embert lát olyan nehéz helyzetben, ami a „gazdasági körülményeikre vezethető vissza”, a transzneműek jogaiért küzdők vagy a BLM-aktivisták által hangoztatott követelések viszont nem kapcsolódnak ezekhez a valós problémákhoz. Widdowson úgy véli, az identitáspolitika eltereli a figyelmet a tényleges gazdasági osztályellentétekről, és a kései kapitalista fejlődés jelenségeként tekint rá, amelynek valós célja, hogy óriási pénzekhez segítse hozzá a gyógyszeripart az ürügyek alapján szükségesnek nyilvánított kezelések révén.

Az identitáspolitika szétrombolta a hagyományos baloldali gondolkodást a kanadai marxista közgazdász­professzor Frances Widdowson szerint. Widdowsont, aki történelmi materialistaként határozza meg világnézetét, tavaly decemberben távolították el a Calgaryben működő Mount Royal University tanári állásából. Az elbocsátását követelő hatezer aláíró rasszistának bélyegezte, miután azt nyilatkozta, hogy a Black Lives Matter mozgalom oly mértékben rombolta szét az egyetemet, hogy már rá sem lehet ismerni. A múlt héten a Fox Newsnak nyilatkozva a professzor kifejtette, nagyon sok embert lát olyan nehéz helyzetben, ami a a transzneműek jogaiért küzdők vagy a BLM-aktivisták által hangoztatott követelések viszont nem kapcsolódnak ezekhez a valós problémákhoz. Widdowson úgy véli, az identitáspolitika eltereli a figyelmet a tényleges gazdasági osztályellentétekről, és a kései kapitalista fejlődés jelenségeként tekint rá, amelynek valós célja, hogy óriási pénzekhez segítse hozzá a gyógyszeripart az ürügyek alapján szükségesnek nyilvánított kezelések révén.

Nyitóképen: Tompkins Harrison Matteson: A boszorkány vizsgálata (1853). Fotó: Wikipédia

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Töki
2022. május 05. 12:53
Nincs új a nap alatt. Anno a CIA-t direkt a emiatt hozták létre, hogy a kommunista, szocialista országokat belülről, ügynökök által bomlassza. Most meg nincs más, hát majd otthon keresünk balhét. Amivel bajom nincs is, mert azt csinálnak otthon amit akar az USA, de az ne terjedjen át hozzánk.
istvanpeter
2022. május 05. 12:41
Hát bizony, az emberi agy sokkal veszélyesebb szerkezet, mint gondolnánk.
Mandinka
2022. május 05. 11:04
Mert kivívták,tehát megérdemlik.
olvass
2022. május 05. 10:47
Talán még megúszhatjuk a harmadik jelszó - az istentelenített világ jelszóhármasából (liberté, egalité, fraternité), mint ideológia - őrületbe fordulását. A testvériségből lett a nácizmus, az egyenlőségből a kommunizmus. Még előttünk áll a "szabadság" elmebeteg kiteljesedése az ópenszoszájti. Talán nem jön el, mert ha mégis, a legpusztítóbb lesz a három közül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!