A konzervatív ma reakciós

2022. május 18. 18:22

2022. május 18. 18:22
Szilvay Gergely

A konzervatívok reakciósok – ez az egyik alaptétele Molnár Attila Károly eszmetörténész új, Ki mit konzerválna című kötetének. Az esszégyűjtemény címadó fejezete azt a klasszikus dilemmát tárgyalja, hogy mit akarnak konzerválni a konzervatívok egy liberális korban. Merthogy az uralkodó elitet és az uralkodó eszméket nem, az biztos. Azaz a kortárs konzervativizmus bizonyosan nem status quo konzervativizmus. A helyzet status quóját ugyanis ma épp a modern, haladár elit kívánja megőrizni, ezért ma nem a konzervativizmus az establishmentideológia, hanem a progresszió. A konzervatívok „nem ellenzik a változást önmagában, és nem védik a status quót általában”. Sőt: Molnár Attila Károly szerint ez már az első konzervatívokra (Burke, De Maistre stb.) is igaz volt. Ha ugyanis megszűnt a természetes rendje, akkor a társadalom nem képes regenerálni magát, tehát segíteni kell neki. Az első konzervatívok pedig nem a status quót akarták őrizni, hanem vissza akartak állítani valamit, ami nemrég megszűnt.

A konzervatív politika nagyon is válogatós abban, hogy mit kíván megőrizni”

Mindez nem tetszik a haladároknak, akik szalonképes konzervatív ellenfelekről álmodoznak. Hogy kik azok? Akik elfogadják a haladást, csak lassítani szeretnének. Ha azonban így lenne, akkor „a konzervatív politikának nem lenne tartalma”. Molnár szerint „a konzervatív politika nagyon is válogatós abban, hogy mit kíván megőrizni”, és nem a változást, csak az ideologikus változást utasítja el.

Fotó: Századvég Kiadó
Fotó: Századvég Kiadó
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!