Fekete hattyúk kora

2022. április 06. 22:14

Teljesnek hisszük a tudásunkat, miközben alábecsüljük az ismeretlen és a véletlen szerepét – ezért tud meglepni minket a történelem. Robusztus rendszereket kell építenünk, amik a körülmények drámai változását is kibírják – tanácsolja a libanoni „madármegfigyelő”.

2022. április 06. 22:14

Mi az a fekete hattyú? Azokat az eseményeket nevezzük így, amelyek megfelelnek három kritériumnak: előzetesen rendkívül valószínűtlennek tűnnek, óriási hatást gyakorolnak, és csak hosszabb idő elteltével tudunk magyarázatot találni rájuk. Fekete hattyú volt a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás, a Google felemelkedése, a koronavírus-járvány és – sokak számára – Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója is.

Joggal érezhetjük úgy, hogy életünk és a világ összetettségének növekedésével a fekete hattyúknak való kiszolgáltatottságunk is folyamatosan nő. Érdemes tehát leporolni Nassim Nicholas Taleb idén tizenöt esztendős könyvét, ami elsőként igyekezett leírást adni erről a ritka és lenyűgöző, ám rendkívül veszélyes állatfajról.

Taleb 1960-ban született Libanonban, eredeti szakmáját tekintve tőzsdei kockázatelemző, és szerfelett foglalkoztatja a kiszámíthatatlanság. Már fiatalon átélt egy fekete hattyút, amikor hazáját káoszba taszította a polgárháború.

Fotó: Brain Bar
Fotó: Brain Bar
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!