Légüres térbe került Karácsony Gergely

2021. november 09. 23:07

A főpolgármester mögül már azok is kihátrálnak, akik néhány hete még ódákat zengtek egészen kivételes politikai teljesítményéről.

2021. november 09. 23:07
Knopf Alexandra

Dagad a botrány Budapest vezetése körül, miután olyan sajtóinformációk láttak napvilágot, miszerint a Fővárosi Önkormányzat el akarja adni a Városháza épületét. Elsőként az Index hozta nyilvánosságra, hogy a Karácsony Gergely vezette hivatal vevőt keres a Városháza nagy értékű, műemléki védelem alatt álló épületegyüttesére, a fővárosi koalícióhoz közel álló üzleti körök pedig már meg is tették az első lépéseket Budapest egyik legértékesebb ingatlanának eladása érdekében. A hírt a főpolgármester azonnal tagadta, és Facebook-oldalán fake newsnak nevezte, sértődötten hozzátéve, hogy nem olvassa többet a portált. Érdekes, azt hittük, hogy az Index már 2020 augusztusában megszűnt létezni a főpolgármester számára. Talán mégsem.

Karácsony fakenewsozására rögvest megérkezett a válasz: a hírt közlő portál másnap előállt a szerződéssel, és nyilvánosságra hozott olyan dokumentumokat, amelyekből kiderül, hogy az ingatlant mintegy 40 milliárd forintért adnák tovább, a feladattal pedig meg is bíztak egy közvetítőcéget. Éppen azt, amelyik évekkel ezelőtt az MSZP Köztársaság téri egykori székházát is értékesítette. A főpolgármester ezután kínos magyarázkodásba kezdett, és közölte, szerinte nincsen semmilyen ügy, de a biztonság kedvéért azért feljelentést tett csalás gyanújával. Karácsony arra gyanakszik, hogy „valaki valakit felültetett”, és azt a hamis látszatot akarja kelteni, hogy a fővárosnak van ilyen terve, mindebből pedig valakinek gazdasági, esetleg politikai előnye származhat. A Párbeszéd társelnöke ezzel a mondatával tehát belengette, hogy neki aztán fogalma nincsen semmiről, arról sem, hogy éppen a feje felől próbálják eladni a munkahelyét, amelynek nem mellesleg ő az első számú embere.

Arra a kérdésre továbbá, hogy a konkrét ügytől függetlenül ördögtől való lenne-e a költözés, azt válaszolta, az épület nem feltétlenül városházának a legméltóbb, és ő el tudna képzelni magának jobbat is, de ezzel együtt nagyon fontos a fővárosnak, ezért szeretné különféle kulturális célokra használni. A Főpolgármesteri Hivatal épületének megújításáról szőtt nagy terveiről Karácsony egyébként már megválasztása előtt lelkesen beszélt. Akkor azt mondta, hogy a parkolóból közpark lesz, irodát kapnak civil szervezetek, és még azt is beígérte, hogy szlovén mintára melegbár üzemelhet majd az épület aljában. Ezekből az ígéretekből azóta nem valósult meg semmi, csupán a Madách térre néző homlokzat vakolására írtak ki közbeszerzést, a teljes felújítás – már ha lesz egyáltalán – csak az után következhet.

A baloldal ugyanis nem a felújításokról és nemzeti vagyon­elemeink visszaszerzéséről híres, hanem sokkal inkább azok lerohasztásáról vagy elkótyavetyéléséről. A legjobb példa erre a ferihegyi repülőtér külföldi kézre játszása, amelyet hosszú évek után a mostani kormány próbál meg visszaszerezni. Vagy gondoljunk a Gyurcsány­-kormány hasonlóan nagyszabású beruházására, a kormányzati negyedre: a minisztériumok magas üzemeltetési költségeire hivatkozva szerettek volna egy új luxusnegyedet építeni, a régi épületeket pedig nemes egyszerűséggel privatizálni. A projekt olyan jól sikerült, hogy végül az egész tervet lefúj­ták, de 12 milliárd forintot elköltöttek a semmire. Persze mondhatnánk, micsoda szerencse, hogy Karácsony Gergely visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől, hiszen egy vitában egyszer úgy fogalmazott, az Országház „ronda, mint a bűn”. Mindezek után megválasztása esetén még az is elképzelhető lenne, hogy készpénzre váltják Budapest legszebb épületét.

Viccet félretéve, az már korántsem annyira szórakoztató, hogy Budapest vezetője egy épkézláb mondatot nem tud elmondani a Városháza ügyről, és összevissza beszél az ingatlaneladással kapcsolatban. Vagy nem mond tehát igazat, vagy a tudta nélkül jöhetett létre a szerződés, és neki fogalma sincs, hogy mi zajlik a saját hivatalában. Utóbbi esetben – bár a baloldali megmondóemberek soha nem fogják ezt bevallani – pontosan az történik, amit az általuk végletekig lenézett „fideszes propagandisták” évek óta mondanak, mégpedig hogy Karácsony Gergely teljesen alkalmatlan a főváros vezetésére, és pontosan úgy táncol, ahogy Gyurcsány Ferenc és emberei fütyülnek. Ráadásul ezt maga a főpolgármester is bizonyította, amikor azzal állt elő, hogy rendszeresen kap zsaroló sms-eket a volt miniszterelnöktől. Hogy mivel kapcsolatban, arra a mai napig nem derült fény, hiszen annyi bátorsága már nem volt, hogy nyilvánosságra is hozza őket.

Hány Unicumot kell még meginnia, hogy kihúzza a ciklus végéig?”

Egy biztos: Karácsony mára annyira kínossá vált, hogy még azok is kihátrálnak mögüle, akik néhány hete ódákat zengtek egészen kivételes politikai teljesítményéről. Odáig jutottunk, hogy az egyik legnagyobb rajongónak számító Telex is listát készített a főpolgármester be nem teljesült ígéreteiről. A portál számításai szerint a huszonhárom ígéretből az első száz nap után tizenhét maradt megvalósítatlan, s ebből két év alatt mindösszesen hármat tudott végrehajtani a városvezető.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!