Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Győzzön az össztársadalmi érdek!

2021. november 09. 20:20

2021. november 09. 20:20
Constantinovits Milán

Most, hogy a koronavírus-járvány negyedik hulláma mossa újra szűkösen felszabadult életünk szigetét, megint csak számot kell vetnünk egyéni és társadalmi felelősségünkkel. A vakcina feltalálása – amelyben honfitársunknak, Karikó Katalinnak elévülhetetlen érdemei vannak – eltávolította tőlünk a közvetlen veszélyérzetet. Ám a vírus nem tűnt el, sőt variánsai révén új és halálos veszélyt jelent az oltatlanokra nézve.

Az emelkedő esetszámokkal pár­huzamosan telnek a kórházak ágyai, noha a lélegeztetőgépre kerülés valószínűsége jóval alacsonyabb az eddig tapasztaltaknál. Rendezvényeket még lehet tartani, az oktatás sem került a digitális térbe, és nincs sávos nyitvatartás a boltokban; vagyis életünk formális keretei érintetlennek tűnnek. A járvány azonban épp újabb törésvonalakat vés közgondolkodásunkba. Most nem a vírus létezése vagy a maszkhasználat kérdéskörében izzott fel a vita, hanem az oltás hatásosságában és kötelezővé tételében.

Racionális és humánus alapállásból úgy hihetnénk, hogy a járvány­politika érdekekkel és tévhitekkel terhelt konfliktuszónája felett áll az egyetlen biztos túlélést jelentő oltás, ám a mindennapok sajnos rácáfolnak erre. A világ egészségügyi szervezetei és a magyar orvosok közössége is világosan és határozottan a vakcina pártján áll, mégis egyre hangosabbá váltak az oltásellenes csoportok. Egészen döbbenetes módon épp a rendvédelmi szervek, illetve a pedagógusok közösségi fórumain okozott erőteljes turbulenciát az oltás egyre határozottabb javallása. Úgy pedig nehéz társadalmi edukációt folytatni, hogy épp a széles tömegekre hatást gyakorolni képes értelmiségi réteg nem egységes egy életünket befolyásoló tudományos kérdésben.

A személyes szabadságfoknál erősebb a közös túlélés elementáris parancsa”

Meg kellene érteni, hogy a vakcina felvétele nem egyéni döntés kérdése. A személyes szabadságfoknál erősebb az össztársadalmi érdek, a közös túlélés elementáris parancsa. Az oltatlanság nem választható állapot, amikor kihatása bőven túlmutat az egyénen. Az oltatlanok a saját egészségükön túl a környezetükét is kockáztatják, ez pedig semmiféle nézőpontból nem lehet legitim álláspont. Fontos, hogy itt természetesen azokról van szó, akiknek egészségi állapota megengedi a védőoltás beadását.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!