Érdemes-e vihar előtt gátat bontani?

2021. augusztus 04. 10:23

2021. augusztus 04. 10:23
Hajdú András

Rod Dreher amerikai konzervatív szerző Szent Benedek válaszútján című könyvében az első fejezet egy váratlan és pusztító árvíz bemutatásával kezdődik. Bár a nyári időszakban a viharok nem jelentenek meglepetést, a szerző otthona, Baton Rouge 2016 augusztusában rövid idő alatt víz alá került. Az előre­jelzés mértékét tízszeresen meghaladó csapadék miatt olyan patakok és folyók léptek ki medrükből, szakították át gátjaikat, amelyekről soha nem feltételezték volna. A váratlan és pusztító ár vezeti fel aztán a könyv fő gondolatát, miszerint az amerikai keresztények és konzervatívok a 2010-es évtized második felére hasonló helyzetbe kerültek. Bár a két nagy párt között az életmóddal kapcsolatos kérdésekben voltak különbségek és viták, úgy vélték, hogy az amerikai társadalom alapját képező elemek, mint a hit, a teljesítmény, a munka és a család, megkérdőjelezhetetlen tartalommal és jelentőséggel bírnak, s a nyugodt, sikeres és kényelmes élet biztosítékát is jelentik. A 2010-es években azonban döbbenten arra eszméltek, hogy évtizedek távolinak, sokszor irracionálisnak és elvontnak hitt vitái után olyan országban élnek, ahol a korábban stabilnak vélt alapok megrendültek. Nem gondolták volna, hogy a hívők kisebbségbe kerülhetnek, a család jelentőségét veszti, a tisztességes munkáért nem elismerésben, hanem megvetésben részesülnek. Ez a helyzet ugyanolyan váratlanul érte őket, mint Baton Rouge lakóit az árvíz. A különbség, hogy a politikában ez nem egy gyorsan levonuló ár dinamikája szerint zajló jelenség, hanem egy minden korábbi keretet felforgató vihar előszele.

Egy közösség életében központi jelentőséggel bír, hogy tagjai mit tekintenek sikernek, elismerésre méltó teljesítménynek, azt miként jutalmazzák. Hogyan gondolkodnak férfi és nő, szülő és gyermek kapcsolatáról, mit tartanak (fizikai és mentális szempontból egyaránt) szépnek és vonzónak. Az egyes kérdésekre adott válaszok eltérhetnek, sőt idővel változhatnak, azonban a válaszok mentén mindenhol kialakul a döntő többség által elfogadott álláspont, ami a csoport és az egyén számára egyaránt iránymutatásként szolgál az életben. Ha ez a keret megrendül, a korábban általánosnak vélt válaszok érvényüket vesztik, akkor a közösség nem csupán elbizonytalanodik, hanem sebezhetővé válik. Politikai, katonai, gazdasági és morális értelemben egyaránt.

Az európai helyzet egyre inkább egy várost idéz, amelynek lakói látják a vihar közeledését, de nem érzik a történelmi léptékű árvíz veszélyét”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!