A birodalom egy éve

2021. június 02. 12:27

Amerika nem csupán pozitív értékeit képes univerzalizálni, hanem az öngyűlöletét is.

2021. június 02. 12:27
null
Leimeiszter Barnabás

A George Floyd halálától a régóta várt Jóbarátok-különkiadás bemutatójáig tartó, majdnem napra pontosan egy esztendő bizonyította: az amerikai birodalmat korai még temetni. A kül­politikai elemzők egyetértenek abban, hogy az Egyesült Államoknak a világrendben betöltött domináns pozíciója gyengül, a liberális intervencionizmus eddigi gyakorlata folytathatatlan. Az Amerikából érkező hírek nem éppen egy „civilizációs küldetését” büszkén vállaló ország képét mutatják – pont az elmúlt év tette láthatóvá az amerikai társadalom mély meghasonlottságát. Egy Cioran-féle filozófus azt állapítaná meg, hogy az Egyesült Államokból kiveszett az a vitális reflektálatlanság, ami egy birodalom fenntartásának az alapja: az erkölcsi ön-megkérdőjelezés a hanyatlás biztos jele. Vélhetnénk, ha az erősebb kutya elkezdi analizálni önmagát, az nem sok jót jelent a nemi aktusra nézve. Ám az eltelt évben kiderült, hogy Amerika még meghasonlottságában is úr. Nem csupán pozitív értékeit képes univerzalizálni, hanem az öngyűlöletét is. Az amerikai lobogó megtaposva is a hegemónia jelképe.

Amerika birodalmi státuszát nem csupán a tudatos nyomulás tartja fenn, legalább annyira meghatározó az utánzásra idomított népek pavlovi reflexe. Nyugati polgárok sokasága egy csattintásra tette magáévá a több ezer kilométeres távolságban forrongó – s a saját társadalmuk történelmi-kulturális viszonyaival kevéssé korreláló – indulatokat. Az európai városokban tartott BLM-tüntetések, a Floyd halála miatt felháborodásukat kifejező európai celebek megingathatatlan alárendeltségi viszonyra utalnak, ami pusztán politikai tényezőkből nem következhet. S még a soft power sokat emlegetett fogalma sem segít az amerikai dominancia megértésében. A katonai támaszpontok és a Netflix a birodalmi lét felületi rétegei csupán: a kulcs az emberi tudat tájolásában rejlik, abban, honnan érzékeljük a világot. Egy jómódú budapesti fiatal ma százszor inkább Los Angeles felől érzékeli a világot, mint Budapest felől, ez szinte közhely. Ám ez a tájoltság többé-kevésbé az isten háta mögötti falvak legutolsó lakójára is érvényes.

Az amerikai lobogó megtaposva is a hegemónia jelképe”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!