Az ember, aki ott se volt

2021. május 19. 12:02

Karácsony Gergely ellőtte a startpisztolyt, és a vára­kozásoknak megfelelően bejelentette, hogy miniszterelnök-jelöltként indul a baloldali előválasztáson.

2021. május 19. 12:02
Knopf Alexandra

A főpolgármester – bár hivatalosan a Párbeszéd, az MSZP és az LMP jelöltjeként indul a megméretésen – úgy döntött, nem a hitelességükben megkopott pártok zászlaja alatt, hanem inkább egy új kezdeményezés, a 99 Mozgalom nevű ernyőszervezet támogatottjaként fut neki az előválasztásnak. Mintha már láttunk volna hasonlót az utóbbi években. Elég csak Pukli Istvánra, Nagy Blankára vagy Horváth Andrásra gondolni, akik ideig-óráig a baloldal nagy reménységei voltak, és akik mögött mindig felbukkant egy új párt vagy mozgalom. A baloldal erős vezető híján régóta kísérletezik az Orbán-kormány megdöntéséért harcba szálló hősök felépítésével, ám ez a kísérlet rendre kudarcba fullad. Úgy tűnik, mostanra belátta, hogy a 2022-es választásig ilyen „civil hős” felépítésére nem maradt idő, ezért a régi, sikeresnek bizonyult forgatókönyvhöz nyúl vissza – persze új köntösbe csomagolva.

A Karácsony által meghirdetett, „új” politikai mozgalom célja, hogy a „mai, kiváltságosok köré berendezett ország helyett mindenkinek esélyt, mindenkinek jövőt, mindenkinek boldog életet” teremtsen. Az alapítók úgy vélik: „Itt az ideje, hogy új politikát építsünk, ami az ország 99 százalékának érdekeit képviseli a leggazdagabbak 1 százaléka helyett.” Arról persze nem szól a fáma, hogy a szemlőhegyi villából a baloldalt irányító Apró–Dobrev-klán politikai és üzleti kapcsolataival mi történik majd egy esetleges kormányváltás után. Feltételezhetjük azonban, hogy a Gyurcsány család egy modern, európai értelemben vett, kiváltságos dinasztia, így rá nem vonatkoznak ezek a kritériumok. Az viszont jól látszik, hogy a baloldalon elindult az egymásra licitálás, és ebbe a versengésbe most megérkezett a főpolgármester is.

Ha a külföldi példákból indulunk ki, és figyelembe vesszük, hogy az előválasztáson a szavazópolgárok csupán töredéke vesz részt, azok közül is jellemzően a pártok legelkötelezettebb, legradikálisabb hívei, akkor máris megértjük, Karácsonynak miért kell erős jelzőket, sértő megfogalmazásokat tennie a „ki tud nagyobbat mondani?” versenyben. Önmagában a mozgalma neve is sokatmondó, ugyanis vélhetően az amerikai We are the 99% szlogen mintájára született, amelyet gyakran használtak a 2011-ben induló, Occupy Wall Street nevű, szakszerűen felépített, de sokszor erőszakba torkolló tüntetéssorozaton. A megmozdulásoknak ugyan semmilyen látható eredménye nem lett, a radikális és gyakran erőszakos tüntetők mellett már akkor megjelent a baloldali média, s határozottan és következetesen sulykolta az üzenetet: változásra van szükség, még akkor is, ha ez csak szélsőséges megoldásokkal érhető el.

Karácsony hiába hangoztatja, hogy a politikának másnak kell lennie, éppen ő a garancia arra, hogy ez a baloldali politika nem lehet más”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!