Laschet – új irány Merkel után?

2021. április 28. 13:10

Angela Merkel kancellársága alatt Németország tatarozásra szoruló területté vált, a helyreállítási munkálatokat pedig – meglepetésre – Armin Laschet végezheti el, feltéve, ha megerősíti politikai irányvonalát, és kirángatja a CDU-t a baloldali–zöld ideológiai fogságból.

2021. április 28. 13:10
Vera Lengsfeld

Már a pártvezetői tisztségért folyó jelölés során olyan benyomása támadhatott az embernek, hogy – nagy meglepetésre – Armin Laschet lehet a befutó, ez az érzés azóta pedig csak erősödhetett. Az Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöki tisztségét 2017 óta, a Kereszténydemokrata Unió elnöki posztját néhány hónapja betöltő politikus a választási pártgyűlésen tartott beszédében világossá tette: politikai programja a merkelizmus útjáról való letérést jelentheti.

Ez azért is meglepő, mert éppen Armin Laschet az, akire a korábbiakban Angela Merkel lojális pártfunkcionáriusaként tekintettek. A 2015-ös párizsi terrortámadásokat követően a kancellár politikáját védte, amikor úgy fogalmazott: felelőtlenség a francia fővárosban történt gyilkosságokat közvetlenül összekötni a menekült- és migrációs politikával. Az utóbbi időben azonban úgy tűnik, Laschet nem csak a koronavírus-járvány ügyében hozott kormányzati intézkedések kapcsán került szembe Merkellel.

A CDU újra a német politika innovatív centrumává válhat, ha le tudja rázni magáról az álmosító Merkel-évek hordalékát”

A kancellárjelölti versenyfutásban riválisával, Markus Söderrel ellentétben Armin Laschet felismerte, hogy a CDU egyetlen esélye, ha világosan és egyértelműen leválasztja magát az eddigi politikai kurzusról. Arról a politikai irányvonalról, amely – a mostanában egyre többször használt kifejezés szerint – Németországot számos tekintetben egyfajta tatarozási területté amortizálta. Laschet megfogalmazása szerint elképzelhető, hogy a politikusok és a pártok ugyanazt a célt tűzik ki maguk elé, de az odavezető utakban rendkívül nagy eltérések lehetnek. A tilalmi alapú politika alternatíváját szorgalmazza: innovációt, a bürokratikus akadályok leépítését, az aktív polgárok részvételét a politikai stratégiák kialakításában, az egyéni felelősségvállalás megerősödését.

A Kereszténydemokrata Unió már régóta nem az a párt, amely egykoron volt: a német politika innovatív centruma – de újra azzá válhat, ha le tudja rázni magáról az álmosító Merkel-évek hordalékát. Ha Laschet képes végigverekedni magát a párton belüli politikai küzdelmeken, akkor van esély arra, hogy a CDU ismét a krea­tív ötletek forrásává váljon a fenntartható környezet-, energia-, gazdaság- és a digitális politika területén.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!