A sajtkészítő és a hegyi pásztor

2021. február 24. 14:27

2021. február 24. 14:27

Egy szakma becsületét visszaállítani nem kis feladat. Pláne ha nemcsak szakmáról, hanem életformáról beszélünk. A ma egyre többet emlegetett vidéki, sőt paraszti életformáról, amiről annyian álmodnak, néhányan bele is kóstolnak, hogy aztán állatot, kaszát, kapát eldobva meneküljenek vissza a nagyvárosba.

Álljon itt két ellenpélda arra, hogy van létjogosultsága az értelmiségiből lett paraszti létnek, hátha meghozza a kedvét másoknak is. Az ősszel Gyergyóújfaluban ismerkedtem meg Bányász Jóskával, aki irodistából lett paraszt. A Facebook-oldalán találtam egy bejegyzést: „Súlyosan beteg az a társadalmi rendszer, ahol egy parasztember munka közben arra gondol, hogy azért kell ezt a munkát végeznie, mert nem volt elég okos ahhoz, hogy tanító legyen. (Simone Weil)” Jóska elég okos. Sajtkészítő-tanfolyamokat szervezett a gyergyóiaknak, hívtak egy svájci sajtkészítőt, ő tolmácsolt, közben kedvet kapott, kipróbálta, megszerette. Vett néhány tehenet, egy ötszáz literes rézüstöt, néhány acéltartályt, mosogatót másodkézből, és felszerelte a sajtkészítő műhelyét ezer euróból. Öt tehénnel kezdte, nem vesz fel EU-s támogatást, nem szeretne nagyüzemet, nem akar tartozni senkinek. Csak saját erőből, amit családilag elbírnak, de azt rendesen. Jó minőségű sajtot készíteni Székelyföldön.

Miközben Ön ezt olvassa, valaki máshol már kattintott erre:

A bankárok vacsorája: veszélyes csomag látott napvilágot Magyarországon, ez mindenkit érint

A bankárok vacsorája: veszélyes csomag látott napvilágot Magyarországon, ez mindenkit érint
Tovább a cikkhezchevron

Beugrunk egy kóstolóra, ha már épp arra visz az utunk, és vásárolni is szeretnénk a Tejbányában, ahogy ő hívja családi gazdaságát. Az első ember, akivel összefutunk Jóska Tejbányájában, egy fehér inges bácsi, aki talicskával tolja ki a trágyát az istállóból. Később meg­tudjuk, hogy ő az após, egykor a falu jegyzője volt, nyolcvanon túl ő Jóska fő segítsége. Igazi úriember. Fehér ing, trágya, talicska. Aztán előbukkan Bányász Jóska is valahonnan az istálló felől. A tehenek épp jönnek be a Marostól táplált legelőről, fejésidő közeledik. Jóska elvisz minket a sajtműhelyen át a pincébe, ahol több szinten autókerék nagyságú sajtok érnek. Csak egyféle sajtot készít, de azt profin. Mindennap forgatja, áttörli őket, törődik minden karikával. A legidősebb karika egyéves. Azt, mondja, nincs két egyforma íz. Mesél nekünk a sajtokról, magáról, az életéről. Minden mondatából kihallatszik, hogy ez az ember megszállottan keresi az autentikus életet. A pszichológusként dolgozó felesége, Emerencia beinvitál a házba egy kóstolóra. Vág két különböző érettségű sajtból, egy három hónaposból és egy félévesből. Falatozunk, gyönyörű ízek, nehéz abbahagyni, aztán azt is kipróbáljuk, hogy milyen is üstben főtt szilvalekvárral a tehénsajt. Isteni, s innen kezdve az, hogy mivel egészítjük ki ezt az ízt, rajtunk múlik. Jóskáék nem járnak piacra, elmennek hozzájuk az emberek a Tejbányába. Nincs cégér a kapun. A cégér maga a minőség. Van igény Székelyföldön is a jó sajtra, de kellenek nagyon a Bányász Jóskák, hogy legyen kiváló minőség, legyen innováció, legyen fejlődés, hogy ha másképp nem megy, hát a kínálat változtassa meg a keresletet.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!