Él a téli Balaton

2021. január 27. 14:06

Világjárvány ide, télidő oda: ma már a szezonon kívül is minőségi életet lehet élni a Balaton partján.

2021. január 27. 14:06
null
Skrabski Fruzsina
Skrabski Fruzsina

Van nekem egy nagy Budapestem, és van egy kis falum, Balatonudvari. Nagyjából fele-fele időt töltök itt és ott: mindkét helyet kifejezetten szeretem, és otthon érzem magamat. A fővárosiak meglepődnének, ha tudnák, mennyi érdekesség van egy ilyen kis falu életében. Hogyan találsz munkaerőt? Miből él a helyi borász? Ki nyer a halászléfőző versenyen? Minek ki lehet a tulajdonosa? Miért mondott le a polgármester? Bár gyüttment vagyok, mégis jobban képben vagyok a helyi ügyeket illetően, mint Budapesten az utcánkban történtekkel kapcsolatban. Ebben segít egy helyi Facebook-csoport is, ahol naprakészen követhetem, hogy épp ki és min morog vagy minek örül, és milyen lehetőségeink vannak.

Sokat lehetne mesélni arról is, hogy itt, a Balatonon milyen ügyesen oldják meg a helyi vállalkozók a vírus okozta válságukat még ilyenkor, télidőben is. Reggel a Morzsa Bisztró frissen sült kiflit hoz házhoz. Ezt a bisztrót nemrég nyitották a golfpályán, s mivel vendéget nem fogadhatnak, péksüteményt szállítanak házhoz. Olyan nagy az érdeklődés, hogy néha hétvégén már alig férek fel a listára, pedig friss, meleg kiflit reggelizni hatalmas élmény! Kenyérből nagyon el vagyunk kényeztetve, mert a Dörgicsei Kovászműhelynek is fantasztikus a kenyere – igaz, ők nem szállítanak házhoz, hanem a boltba kell érte zarándokolni.

A szomszéd faluban, Balatonakalin van az ország legjobb CBA-ja, a Fék Príma. Tóth Béla, aki vezeti, már a kis boltban is olyan kínálatot tartott fenn, mint a legkomolyabb gourmet­-boltok, de amióta hitelből nagy áruházat épített, azóta még a helyi termékek is több sorban sorakoznak! Béla egy varázsló, sokszor személyesen van jelen, és figyel, sőt a remek kocsonyát ő főzi. A bolt mellett étterme is van, a Fék – vírus ide vagy oda, Béla gyorsan alkalmazkodott az új helyzethez, úgyhogy a pincérek kiszállítóvá lettek, és házhoz jön a bevásárlás. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy hirtelen webshopja lett, hanem elküldöd a bevásárlólistát, a kolléga egy kosárral végigmegy, és a boltból hívnak fel, hogy mi nincs, és mit kérsz helyette. Ha friss húsra, házi tojásra vágysz, akkor húsz perc autózásra van Káptalantótiban a Kinga Kamrája, ahol kiváló minőségű házi húsokat tudsz venni, továbbá zöldség, lekvár, sajt és egyéb csodák is sorakoznak ott. A gyerekeknek pedig szuper program megcsodálni a nyulakat, fürjeket és kecskéket.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!