Naggyá tenni Szent István országát II.

2020. szeptember 02. 15:11

Ezer évre visszanyúló felelősségünk, hogy megvédjük és felemeljük Közép-Európát. Az idő elérkezett.

2020. szeptember 02. 15:11
Panyi Miklós

Bár a következő évek politikai feladatai alapvetően a koronavírus-járvány hatásainak kezelése körül forognak majd, ebben az időszakban talán még fontosabb, hogy tudatosan és határozottan haladjunk stratégiai céljaink megvalósítása felé. Ennek az időszaknak ezért egyik pillére Közép-Európa politikai, gazdasági s nem utolsósorban szellemi-lelki integrációjának tudatos erősítése, (újra)építése kell legyen. A rendszerváltás utáni harmincéves útkeresésünk, a másfél évtizednyi uniós tagságunk tapasztalatai, a világban gyorsuló politikai és gazdasági átrendeződés, a nyugati modell válsága, valamint a járványhelyzet miatti felfordulás megadja ezt a történelmi pillanatot.

Ennek a munkának és egy új, Közép- Európa megerősítését és felemelését célzó korszaknak megindítása ezer évre visszanyúló felelősségünk is. Hogy ennek eleget tegyünk, nekünk, magyaroknak a száz év trianoni magány minket visszahúzó, elszívott energiáit kell felszabadítanunk s ezen ügy szolgálatába állítanunk. A százéves igazságtalanság érzetét ezeréves történelmi igazságunkban való meggyőződéssé, a kishitűség és a gyengeség érzését ezeréves megmaradásunk tényéből táplálkozó önbizalommá és erővé kell formálnunk. És ha szükséges, mint annyiszor a történelem során, utat kell mutatnunk.

Ennek a közös építkezésnek megkerülhetetlen feltétele az is, hogy a közép-európai népek végre felismerjék: megmaradásunk és gyarapodásunk záloga, hogy saját sorsunkról mi magunk dönthessünk. Hogy birodalmi szempontok helyett a saját érdekeink szerint alakítsuk életünket, hogy ne a nagyhatalmak kiszolgáló hátországai legyünk, hanem saját centrumot képezzünk. Alávetettség helyett önállóság, periféria helyett mag. Ennek a felismerésnek pedig része kell legyen az is, hogy a nyugati vagy keleti politikai-gazdasági-társadalmi modellek szolgaszerű másolása helyett saját, a közép-európai értékekre és képességekre támaszkodó közös régiós modell építésébe kezdjünk. Nincs szükségünk arra, hogy földjeinkbe messzi idegen országok idegen eszméit újra és újra beleerőszakolják. Saját, közép-európai világunkat, hagyományainkat és értékeinket kell megerősítenünk: a szabadságszeretetet, keresztény gyökereinket, nemzeti identitásunkat.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!