Rozsda marja, Karácsony hagyja

2020. augusztus 12. 21:51

Elkaszálták a Lánchíd felújítására kiírt közbeszerzést, mert Budapest nem tartotta be a referencia-időszakra vonatkozó előírást. A háttérben húzódó érdekek és az inkompetencia együttese tovább odázza a problémát, miközben napról napra romlik a város szimbólumának állapota, és drágul a beruházás.

2020. augusztus 12. 21:51
null

Konopás Noémi írása a Mandiner hetilapban.

„Próbálok mentes lenni az előítéletektől, és olyan ember lenni, akinek nincsen üldözési mániája, de ha van magyar baloldali politikus, főleg az ellenzéki oldalon, aki joggal mondhatja magáról, hogy üldözik, az mégiscsak én vagyok.” Karácsony Gergely ezzel a meglehetősen kusza mondattal Rónai Egon kérdését hárította az ATV-ben, a műsorvezető ugyanis azzal a Széchenyi lánchíd felújítása kapcsán gyakran elhangzó kritikával szembesítette a főpolgármestert, miszerint az új városvezetés „még egy közbeszerzési pályázatot sem tud kiírni”.

Fotó: Mandiner-archív
Fotó: Mandiner-archív

Kilenc hónap alatt sem tudtak „kihordani” egy szabályos kiírást

Történt ugyanis, hogy bár Tarlós István kész tervekkel és érvényes közbeszerzéssel adta át utódjának a fővárost, és a kormány által megígért hatmilliárd forinttal együtt a felújítás költsége is rendelkezésre állt, Karácsonyéknak kilenc hónapjukba telt kiírni a közbeszerzési eljárást. Nem tudni, mi tartott ennyi ideig, hiszen végül Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes az eredeti, Tarlós idejében elkészített közbeszerzés megismétlését jelentette be. Július 24-én végre a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósága is rábólintott az anyagra, amelynek műszaki tartalma, ahogy azt Karácsony Gergely is elismerte, „kilencvenkilenc százalékban” megegyezik azzal, amit elődje írt ki. Ám a Fővárosi Önkormányzat vezetésének még így is kevés volt az egy gyermek kihordására is elegendő idő ahhoz, hogy szabályos tartalmú közbeszerzést írjon ki. A Közbeszerzési Hatóság (KH) ugyanis megállapította a Lánchíd-tender jogellenességét, miután a főváros mint ajánlatkérő nem tartotta be a referencia-időszakra vonatkozó előírást. A főváros a jogszabályban előírt nyolc helyett tíz évet írt volna elő a pályázó cégeknek.

A főpolgármester elő is kapta kedvenc kommunikációs csatornáját: Facebook-posztban igyekezett magyarázni bizonyítványát, a Közbeszerzési Hatóságot hibáztatva a félresikerült tender kapcsán. „A közbeszerzés a hatályos szabályok szerint akkor tud megjelenni, ha azt egy kormányzati szerv, a Közbeszerzési Hatóság is jóváhagyja. A kormányzati hatóság azonban az igazi versenyt szolgáló 10 éves (120 hónapos) referencia-időszakot soknak tartotta, előírta annak 8 évre (96 hónapra) való csökkentését” – írta Karácsony Gergely. Azt is kifejtette: a főváros nem ért egyet a KH döntésével, mert a referencia-időszak korlátozása alkalmas lehet arra, hogy szűkítse a közbeszerzésen indulók körét, hozzátette azonban, hogy bár a kiírást jogilag megalapozottnak tartják, a hatósági előírásokat beleépítik az új kiírásba. Budapest első embere azt is rögzítette: „a politikai viszonyok ismeretében az lett volna a nagyobb meglepetés, ha a kormányzati hatóság jóváhagyta volna a kiírást”. A főpolgármester később arról írt, a BKK igazgatósága „haladéktalanul” megteszi a szükséges lépéseket, azaz újra megpróbálkoznak egy sikeres tender kiírásával.

Fotó: Mandiner-archív
Fotó: Mandiner-archív

Kemény választ küldött a hatóság

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!