Csíksomlyó pápa után, zarándoklat nélkül

2020. május 27. 22:19

Idén a járvány miatt nem tudja fogadni a tömeges zarándoklatot a székelyföldi kegyhely: egy évvel a pápalátogatás után kérdeztük meg az illetékeseket az újabb fejleményekről, a tavaly és idén történtek tanulságairól.

2020. május 27. 22:19
null

Ádám Rebeka Nóra írása a Mandiner hetilapban.

Minden esztendő elején lázas készülődés veszi kezdetét, hogy megszervezzék a szokásos csíksomlyói búcsút, amelyre évről évre több tízezren zarándokolnak el lelki feltöltődés vagy csodás gyógyulás reményében. Mindez idén sem kezdődött másként, azonban a szervezés váratlan fordulatot vett a járvány megjelenése miatt. Az idei esemény az eucharisztia jegyében zajlott volna, de a pandémia miatt végrehajtott egészségügyi döntések következtében a kegyhely most nem fogadhatja a tömeges zarándoklatot.

„Igyekeztünk informálódni, hogy Európának más kegyhelyein, ahol nagyobb zarándoktömegek fordulnak meg, hogyan szerveznek búcsúkat. Végül közös nevezőre jutottunk a helyi szervekkel, hogy idén mi is azt hirdetjük, amit Európa más kegyhelyein: éljük meg a szívünknek a zarándoklatát. Arra kértük a búcsújárókat, hogy maradjanak otthon, és az interneten kapcsolódjanak be a liturgiába. Én hiszem azt, hogy ha kitárjuk a szívünket, és befogadóvá válunk, akkor ebben a formában is kapni fogunk lelki ajándékot” – mondja Urbán Erik, a búcsút szervező erdélyi ferencesek tartományfőnöke.

Tételesen ez azt jelenti, hogy idén a szentmisét a nyereg helyett a csíksomlyói kegytemplomban mutatják be. 
„Kevesen tudják, de régen egyébként is ez volt a hagyomány: a csíksomlyói búcsús misét a kegytemplomban mutatták be. 
A két világháború között és a régi magyar világban, a Monarchia idején ez volt a szokás. Csak a kilencvenes években került fel a mise a nyeregbe, a Hármashalom-oltárhoz”
– emlékeztet Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere.

„Az idén egyértelmű volt, hogy a főpásztor szóljon az emberekhez. Ezért választottuk ki Kovács Gergelyt, a nemrég felszentelt gyulafehérvári érseket erre” – magyarázza a ferences testvér. Idén is lesz körmenet és labarumhordozás, de csupán kisszámú kísérő egyházi személyiség és a labarumvivők vesznek majd részt rajta.

A tavalyi pünkösdi búcsú különleges alkalom volt, hiszen egy héttel korábban Csíksomlyóra látogatott Ferenc pápa, ami pár napra a kegyhelyre vonta mind a keresztények, mind a világiak figyelmét. A szentatya szokása, hogy minden útján felkeres egy Mária-kegyhelyet a Szűzanya iránti tiszteletből. „Amikor bejelentették, hogy Ferenc pápa Romániába érkezik, meglátogatja az erdélyi főegyházmegyét, azon belül is saját kérésére Csíksomlyón is tiszteletét teszi, öröm és hála volt bennünk, hogy a mi kegyhelyünket is felkeresi. Ez óriási ajándék volt az erdélyi magyar egyházmegyéknek” – emlékezik vissza Erik testvér.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!