Egy kapcsolat metamorfózisa

2020. március 26. 02:03

A budapesti Trip hajó kezdeményezésére virtuális társulati tagok – színészek, zenészek, előadóművészek – folyamatosan bővülő körével a járvány okozta helyzetre reflektálva március 13-án megalakult az Első Magyar Karanténszínház. A repertoárra hetente kerülő darabokat a rendezvényhajó saját Facebook-oldalán élőben közvetíti, az előadások bármikor visszanézhetők.

2020. március 26. 02:03
null
Kéri Gáspár
A hónap végén a Trip Hajón Jelenetek egy háztartásból címmel sorozat indul Láng Annamária, Simon Zoltán és Rába Roland szereplésével. A sorozat előadásait élőben közvetítik majd a rendezvényhajó Facebook-oldalán.

Az ember alkalmazkodó lény, amennyiben természeti katasztrófa sújtja lakóhelyét, háború tör ki, vagy földrészeket behálózó járvány söpör végig, napról napra idomul az új kihívások adta helyzetekhez. Nincs ez másként Magács László rendező kezdeményezésével sem, amely egyszerre hivatott betölteni a járványügyi korlátozások miatt jelentkező átmeneti kulturális űrt, és szélesebb társadalmi szerepvállalás szándékaként is értelmezhető. Noha a fellépő művészek ingyen vállalják a szereplést, a szervezők minden önkéntes felajánlást szívesen fogadnak.

A repertoár hétről hétre leginkább olyan darabokkal bővül, amelyek az egzisztencializmus szellemében, a megszokott társadalmi rend gyors változásai következtében megnyilvánuló emberi viselkedésformákat vizsgálják a klasszikus szerzőktől a kortársakig.

Fix kamera, frontális beállítás, két szereplő (Láng Annamária és Rába Roland), valamint egy narrátor (Jenővári Miklós): hamisítatlan felolvasószínház. Így indult az első közvetítés, amely a kortárs brit drámaíró, Dennis Kelly After the End című posztapokaliptikus darabját mutatta be – Albert Camus A pestise helyett, amely betegség miatt, de nem a koronavírus okán maradt el egyelőre. Magácsi még 2008-ban állította színpadra a darabot a Merlinben a két színész szereplésével, pillanatnyi aktualitása pedig egyértelmű.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!