„A mi ellenfelünk nem a Híd, hanem a közöny”

2020. február 20. 03:24

„Az évtizedes helyben toporgást folytatva a biztos vereség előtt állt a magyar közösség; úgy láttam, tehetek valamit” – mondja Mózes Szabolcs a Mandinernek. Lapunk korábbi szerzője most a Magyar Közösségi Összefogás jelöltjeként méreti meg magát a szlovákiai választáson.

2020. február 20. 03:24
null

Demkó Attila interjúja a Mandiner hetilapban.

Ön új ember a felvidéki politikában – milyen élmény?
Nem ért meglepetés. Több mint egy évtizeden át követtem elemzőként, jól ismerem a szereplőket. Tavaly 
augusztus végén úgy éreztem, nincs más választás, és szerepet kell vállalnom. Egységes képviselet nélkül, az évtizedes helyben toporgást folytatva a biztos vereség előtt állt a magyar közösség. Úgy láttam, tehetek valamit. Tettünk is, még ha sajnos nem lett is teljes az összefogás.

Jelenleg minden magyar párt a bejutási küszöb alatt van, a Magyar Közösségi Összefogás 4 százalék körül áll. Kié a felelősség, hogy nem jött létre teljes körű együttműködés?
A Most-Híd mondott nemet a koalícióra. Ősszel tett egy számunkra igen kedvezőtlen ajánlatot, de nem tudta kizárni a korrupció jelképévé vált Smerrel való együttműködést. Ami a felméréseket illeti: 1,7 százaléktól 4,9-ig sok mindent mérnek a közvélemény-kutatók. Ez mutatja, mennyire komolytalanok a felmérések, az ezres mintában csak nyolcvan magyar van. Saját méréseink szerint a magyarok 52 százaléka az Összefogást, 22 százaléka a Hidat, a többi pedig szlovák pártot támogatna, vagy még nem döntött. Ez reális kép lehet, de a legutóbbi mérés óta valószínűleg erősödtünk, mert beindult a kampány. 2019-ben háromszáz szavazat hiányzott ahhoz, hogy a felvidéki magyarságnak legyen képviselete Brüsszelben. Az Összefogás erősebb, mint a Magyar Koalíció Pártja volt egymagában, tágabb a támogatói bázisa, van esélyünk a bejutásra. A mi ellenfelünk nem a Híd, hanem a közöny.

Szlovákia a tömeges lehallgatások, zsarolások országa lett
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!