Ha fáj a fej

2020. január 23. 01:37

Sokféle okból fájhat az ember feje. Az egyik, igen gyakori eredő a migrén, amelyhez sok esetben egyéb kórképek is társulnak. A migrén kutatása ezért túlzás nélkül össztársadalmi jelentőségű.

2020. január 23. 01:37
null
Gózon Ákos

Az emberek nagy többségének időről időre fáj a feje kialvatlanság vagy esetleg másnaposság miatt. Előfordul az is, hogy a fejfájás valamilyen betegség, láz, fejsérülés vagy rossz látás következményeként jelentkezik – ilyenkor beszélünk másodlagos fejfájásról. Elsődleges fejfájásnak pedig azokat a rendszeresen jelentkező fejfájásfajtákat nevezi az orvostudomány, melyek hátterében nem ismernek könnyen kimutatható szervi okot.

Mind a kutatásokból, mind a mindennapi betegellátásból ismert tapasztalat, hogy az elsődleges fejfájásokhoz, amelyek közé a migrén is tartozik, gyakrabban társulnak más kórképek – derül ki Baksa Dániel, Juhász Gabriella és Petschner Anna, a Semmelweis Egyetem (SE) Gyógyszer-hatástani Intézete kutatóinak összefoglaló elemzéséből. A társbetegségek megjelenését hívják komorbiditásnak.

A migrén, ez a súlyos panaszokat okozó neurológiai betegség tipikusan egyoldali, lüktető és heves fejfájással járó rohamok formájában jelentkezik, melyeket gyakran hányinger vagy hányás, fényre, hangra való túlérzékenység kísér. A migrénes rohamok nagy megterhelést jelentenek, a beteg gyakran csak egy sötét szobába elvonulva tudja átvészelni ezeket az időszakokat. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint a migrén a hatodik leginkább korlátozó betegség, és az Európai Unióban évente 27 milliárd eurós terhet ró a gazdaságra.

A migrén összefüggést mutat bizonyos pszichiátriai zavarokkal, elsősorban a hangulatzavarokkal és a szorongásos megbetegedésekkel – hangsúlyozzák az SE kutatói –, így egyesek szerint felállítható olyan időbeli sorrend, amelyben a szorongás jellemzően megelőzi, a depresszió inkább követi a migrén kialakulását. Azonban a kutatások többsége a depresszió és a migrén között leginkább kölcsönös egymásra hatást feltételez: az egyik megjelenése fokozza a másik kialakulásának a kockázatát. A migrénnel együtt pszichiátriai zavarokban is szenvedő emberek erősebb fájdalmat élnek át, nehezebben találnak maguknak megfelelő kezelési módot, mint azok, akik nem mutatnak ilyen társbetegségeket. Arra utaló adatok is vannak, hogy a migrénhez társuló depresszió és szorongás kockázati tényezője lehet a migrén krónikussá válásának, amikor több napon keresztül van a betegnek fejfájása, mint ahány napon panaszmentes.

A kutatások többsége kölcsönhatást feltételez a depresszió és a migrén között
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!