Limanova tér, Zugló

2019. december 04. 19:21

Muhr Albert sokszoros válogatott jégkorongozó, a Ferencváros tízszeres bajnoka, volt televíziós gyártásvezető és vendéglátós.

2019. december 04. 19:21
null
Muray Gábor

„Itt vagyunk a Limanova téren, amely az első világháborús limanovai huszárroham – egyben a nagyapám, Muhr Ottmár – emlékét őrzi. 1914 decemberére a helyzet fenyegetővé vált: ha az oroszok áttörik az osztrák–magyar védelmet, egyenes útjuk nyílhat Budapestre. Hogy ez akkor nem így történt, az a nagyapámnak és a soproni 9. számú Nádasdy-huszárezrednek is köszönhető. Ezt a kis zuglói teret nem sokkal az első világháború után elnevezték Limanova térnek, és a név megmaradt a mai napig. Bár a kommunista érában minden emléket eltöröltek, amely az első világháborús hősökre emlékeztetett, Limanovára állítólag azt hitték, hogy egy szovjet kolhozlány volt, így maradhatott meg a tér neve.”

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!