Fagyos pokol alakul Boszniában

2019. december 13. 16:16

A tél beköszöntével egyre kiélezettebb a helyzet Bosznia-Hercegovina nyugati határszélén: dél-ázsiai, főleg pakisztáni migránsok torlódtak fel, akikkel nem tud mit kezdeni a lehetetlenül bonyolult közigazgatás. Az ország eközben egymással vetélkedő muszlim hatalmak játszóterévé kezd válni.

2019. december 13. 16:16
null
Kohán Mátyás

„Egyetlen normális, észnél lévő pakisztáni sem maradna ebben az országban még huszonnégy órát, ha lehetősége lenne emigrálni” – jelentette ki Hassan Nisar pakisztáni újságíró az országban népszerű Khari baat (egyenes beszéd) című műsorban néhány éve. Kijelentésének igazságát csak megerősíti, hogy egy Gallup-felmérés szerint a pakisztániak 27 százaléka – azaz 57 millió ember – legszívesebben más országban telepedne le. E probléma hullámai most éppen a magyar határtól alig párórányi autóútra, Bosznia-Hercegovina sarkában csapódnak le.

A BIHÁCSI GORDIUSZI CSOMÓ

Január elejétől október végéig 25 675 migráns lépett Bosznia-Hercegovina területére, és csak 14 171-en jutottak át sikeresen a horvát határon. A jugoszláv háborúból megmaradt taposóaknák, a rendőrök által őrzött horvát határ és a horvát–bosnyák tárgyalások hagyományos terméketlensége megteszik szándékolt hatásukat: a Bosznia-Hercegovinát Horvátországtól elválasztó EU-s külső határ az a szűk keresztmetszet, ahol a Törökországon és a Balkánon keresztüljutó bevándorlók megakadnak. Nagyjából tízezren lehetnek azok, akiket most oda-vissza passzolnak a horvát és a bosnyák hatóságok, valamint a legkülönbözőbb belbosnyák illetékesek. És amíg ezek az emberek nem nyernek bebocsátást az EU-ba, kénytelenek lesznek a fejletlen, szegény és kaotikus Bosznia-Hercegovinában, az északnyugati, bihácsi központú Una–szanai kantonban túlélni, amely a háromnemzetiségű ország szerb fele és a horvát határ közé ékelődik, és amelynek népe – mint az őszi híradásokból kiderült – a nyáron rendkívüli módon beleunt a migránsáradatba.

FOTÓ: REUTERS / DADO RUVIC
FOTÓ: REUTERS / DADO RUVIC

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2019. december 13. 19:24
“ráeszmélhetünk: a menekültkrízis nem megoldódott, csak – a jóval kevésbé unalmas bizottsági pozícióharcok és az örökzöld klímakérdés miatt – leszorult az európai politikai napirendről.” Ahogy arra is ráeszmélhetünk, miért is kell az az elképesztő mértékű és agresszivitású argumentatio ad nauseam, amit a progresszív média kéz a kézben mindennap előad a Greta-macherekkel kalákában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!