A királyi botrányhősnőtől a klímaharcosig

2019. december 29. 19:09

Kilencvenegy év alatt a Time magazin mindössze hétszer ítélte oda nőknek a sokat tárgyalt és sokat vitatott Az Év Embere címet.

2019. december 29. 19:09
Gacsályi Sára

A cím női birtokosainak láncolata jól mutatja, miképpen gondolkodott az utóbbi csaknem egy évszázadban a fősodratú média a nagybetűs Nőről, vagy legalábbis azt, hogy a „gyengébbik nemből” kiknek és miért tulajdonítottak meghatározó közéleti szerepet.

Kezdjük is az elején: a cím kiosztásának 1928-as indulása után kilenc évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy nő nyerje el. Az első nő, akit az év emberévé választottak, Wallis Simpson többszörösen elvált amerikai asszony volt, aki leginkább arról lett híres, hogy harmadik házasságát VIII. Eduárd brit uralkodóval kötötte. A király kevesebb mint egyévnyi vezetés után lemondott a trónról annak érdekében, hogy feleségül vehesse Simpsont. Az újdonsült uralkodó, Eduárd öccse, VI. György Windsor hercegségét bízta elődjére, így Wallis Windsor hercegnéje lett. A nővel kapcsolatban számos zűrös történetet feljegyeztek, köztük azt, hogy Mussolini későbbi vejétől, Ciano gróftól várt gyereket, akit elvetetett, ennek szövődményeként pedig meddővé vált.

Wallis Simpson és férje, a lemondott VIII. Eduárd<br>FOTÓ: REUTERS / MPTV
Wallis Simpson és férje, a lemondott VIII. Eduárd
FOTÓ: REUTERS / MPTV

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!