Jó hír: leköröztük a németeket, franciákat, de még az olaszokat is

2024. augusztus 03. 10:33

Épp most verünk köröket az EU-ra, a baloldal közben tombol, riogat.

2024. augusztus 03. 10:33
null
Szalai Piroska
Szalai Piroska

Nyitókép: JOHN THYS / AFP

A szerző munkaerőpiaci szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa

A KSH kedden kiadott második negyedéves GDP adatai kapcsán a sajtó nagyobb része ismét riogatni kezdett, hatalmas válságot vízionál, pedig a magyar gazdaság növekedése az uniós átlag duplája, s az eddig ismert 14 tagország közül mindössze Spanyolországban, Portugáliában és Litvániában volt nálunk nagyobb javulás.

Nézzük a tényeket!

A KSH idén már a megszokottól korábban, a tárgyidőszak végét követő 30. napon közzé teszi a bruttó hazai termék (GDP) adatait. Így az unió azon országainak egyike lettünk, amelyek a legkorábban ki tudják adni ezt az első becslést. A részletesebb és pontosított adatok majd csak szeptember 3-án állnak a rendelkezésünkre, de a főbb irányokat már ebből a korai közlésből láthatjuk. A KSH-val egy napon adta ki az Eurostat is az alábbi ábrán szereplő 14 ország adatát. 

 

Láthatjuk, hogy a jelenleg ismert országok közül nálunk volt a 4. legnagyobb, 1,3%-os növekedés, ha a szezonális és naptárhatással korrigált értéket vizsgáljuk, s az előző év azonos időszakával hasonlítjuk össze. Az unió átlaga (0,7%) és az euroövezet átlaga (0,6%) fele a magyar dinamikának. 

Az unió három nagy gazdasága, a német, a francia és az olasz is jóval kisebb ütemben fejlődött az idén mindkét negyedévben, mint mi, 

sőt a németeknél még csökkent is a GDP a tavalyihoz viszonyítva. 

Ha rövid távú elemzést akarunk végezni, akkor szoktuk a negyedéves GDP adatokat az előző negyedévhez is hasonlítani. A magyar idei második negyedév az elsőhöz viszonyítva stagnált, az első becslés szerint -0,2%-kal csökkent a pontos érték. Ezt próbálta úgy magyarázni több ellenzéki elemző, mintha már itt lenne a gazdasági összeomlás. 

Azt elfelejtik, hogy az első negyedévben pedig a múlt év utolsó negyedévéhez viszonyítva 0,7 növekedtünk, s így a két negyedévben összességében is növekedést tudunk kimutatni még a negyedéves alapon is. 

Ha pedig az idei első félévünket egyben hasonlítjuk a tavalyi első félévhez, akkor 1,5%-os növekedést tapasztalunk, ami uniós szinten kimondottan jónak számít. 

Tehát kimondhatjuk, hogy nincs válság hazánkban, még kicsi sem, nemhogy hatalmas, a kattintásvadász címeknek megint nincs közük a valósághoz.

Amíg a részletes GDP adatokra várunk, addig is reálgazdasági adatokkal tudjuk igazolni e kijelentést.

  • a reálkeresetek tavaly szeptember óta növekednek, s a növekedés mértéke december óta 10% körüli, illetve feletti. Az első negyedéves növekedés az OECD 35 országa közül az 5. legnagyobb, s ha 2019 év végi szinthez mérjük, akkor pedig a 2. legnagyobb.
  • a kiskereskedelmi értékesítés volumene az év első öt hónapjában 3,3%-kal nőtt a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva, s ha csak az élelmiszer kiskereskedelmet nézzük, ott 4,5% a növekedés.
  • az építőipar az első öt hónapban 6,1%-kal nőtt a tavalyi azonos időszaki szinthez viszonyítva.
  • a túrizmusban az első félévben 7,6%-kal több volt a vendégéjszakák száma, mint előző év azonos időszakában.
  • élénkül a lakáspiac, országszerte csökken az értékesítési idő és nőnek a lakásárak.

A GDP termelés területei közül egy olyan jelentős van, ahol még nem indult be a növekedés, ez az ipar, még az év első öt hónapjában 2,4%-os csökkenést láttunk. Ez főként a külpiaci értékesítés csökkenésének tudható be. Itt azért nem feledkezhetünk meg arról a tényről, hogy hazánkban nagyon magas a német tulajdonban levő vagy a német cégekhez, illetve a német piachoz kötődő vállalatok aránya, 

amelyekre a német gazdaság nem túl rózsás helyzete erősen negatívan hat. 

Fontos azonban figyelembe venni azt a tényt is, hogy a világ Európán kívüli részein azért jóval nagyobb a növekedés. Például az USA legfrissebb GDP növekedése 3,1% volt, ami az euro övezet ötszöröse, s a magyarnak is több, mint duplája. Oroszországról negyedéves GDP adatunk még nincs ugyan, de a 2023-as éves növekedésük 3,6% volt. Kína az idei évre 5%-kal számol, s ezt megalapozza az első negyedéves 5,3%-os javulásuk. A jövő évre a magyar kormány is 3,5%-kal kalkulál, de 

ehhez mindenképpen béke kell a határainkon túl. 

Összefoglalva tehát: nem, nincs válságban a magyar gazdaság, hanem épp az unió egyik legnagyobb növekedését produkálta az idei első félévben. Ugyan ez a növekedés az unión kívüli világban nem tekinthető kiemelkedőnek, így tény, hogy nem kell elégedetten hátra dőlnünk, de nem szabad eltúlozni sem. S ha a teljes gazdasági közösség, amihez tartozunk csökken vagy stagnál, akkor nem érdemes a kormányt okolni egyedül a bajainkért. Persze, az ellenzék részéről ez érthető, de az a szakértő, aki így nyilatkozik, biztosan nem objektív, s véletlenül se higgyük el neki, hogy független. 

Összesen 281 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2024. augusztus 03. 22:01
B_kanya ! OSZT hogy állunk a LENGYELEKKEL, CSEHEKKEL? Hm....? OSZT 10 évvel ezelőtt hogy is álltunk? Hm....?
gyaloggos
2024. augusztus 03. 21:58
RÁKOSINAK meg KÁDÁRNAK nem volt ilyen hűséges PÁRTKATONÁJA, mint ORBÁN VIKOTORNAK ez a SZALAI PIROSKA, sok más mellett, persze !
B_kanya
2024. augusztus 03. 21:05
"Galsó Atya 2024. augusztus 03. 15:05 1100 euró a nettó átlagkereset Pesten. Országosan épp csak 1000 felett van. Pest nélkül már 1000 alá konyul bőven. Akkor kire is vertünk köröket?" A fajtatársaid a PPP-n mért FOGYASZTÁSSAL hakniztak az elmúlt hónapokban, nade PPP-n mért nettó fizetésben éppen verjük többek között a görögöket és a protugálokat.
B_kanya
2024. augusztus 03. 21:01
"lazio154-2salátás 2024. augusztus 03. 18:46 Baszod én az 1972. es béremet megszázövenszereztem, és kb. annyit ez, mint a régi!" No baszod, ha kaptál akkor 600 forintot és most 90-et, akkor "annyit is érsz", hogy alkalmi munkavégzésre így jelentsenek be.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!