Új fejezet a magyarországi üzemanyagárban: éppen akkor kezdett olcsóbb lenni, amikor a kormány felmérgelte magát

2024. július 22. 15:53

A kormány világossá tette, hogy miután a magyarországi átlagárak meghaladják mind a régiós, mind a szomszédos országok szintjét, ezért árcsökkentést vár el a kereskedőktől. Ők ennek eleget is tettek, igaz, a piaci folyamatok is kedveztek ennek.

2024. július 22. 15:53
Hecker Flórián

nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Most keddtől az üzemanyag nagykereskedelmi ára sorozatban ötödik alkalommal esik, és összesen már 16 és 23 forinttal mérséklődött a benzin és a dízel június 11. óta. (A benzinkutasok az eddigi nagykereskedelmi árcsökkentéseket eltérő mértékben vezették át a kiskereskedelmi árakba, tehát a kutak totemoszlopaira. Annál, amennyit lehetett volna, kevesebbet engedtek a literenkénti árakból.)

Előtte viszont

sorozatban tízszer emelték az árakat, így június 14. és július 4. között a benzin nagykereskedelmi ára 26, a dízelé 39 forinttal nőtt.

Összességében mindez az jelenti, hogy januártól mostanáig (hangsúlyozottan nagykereskedelmi szinten) a literenkénti benzinár 70, a dízelár pedig 46 forinttal nőtt, jóllehet 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 29 forinttal emelkedett, a dízelnél pedig 5 forint plusz figyelhető meg. Az 50-70 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 2500–3500 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Miért csökken most az üzemanyag ára Magyarországon?

Azt, hogy június közepe óta végre megint csökken az üzemanyagár, több tényező is magyarázhatja. Egyfelől a kormány világossá tette, hogy miután a magyarországi átlagárak meghaladják mind a régiós, mind a szomszédos országok szintjét, ezért árcsökkentést vár el a kereskedőktől. Ellenkező esetben be fog avatkozni a piacon.

Ezt is ajánljuk a témában

Ahogy tavasszal, úgy tűnik, ismét hatott a kabinet fenyegetése.

De ezzel párhuzamosan most tér is nyílt az üzemanyagár csökkentésére, miután a nemzetközi folyamatok is ebbe az irányba mutatnak. A Brent olaj hordónkénti ára június 5-től 88 dolláros szintről esett mostanra 82 dollárra. A forint is tartja magát a dollárral szemben, sőt, kifejezett erősödést is mutat. Jelenleg 357 körül van a váltás, az eddigi, júniusi csúcs 7 forinttal volt ennél magasabban.

A Magyarországon kapható 95-ös benzin átlagára a múlt heti adatok szerint ugyan még mindig 1,7 százalékkal volt magasabb, mint a régiós átlag. Viszont már több szomszédos országénál alacsonyabban állt az üzemanyagok ára.

A benzin például olcsóbb Magyarországon, mint Ausztriában, Horvátországban, Szerbiában vagy Szlovákiában.

Azóta újabb ármérséklődés történt itthon, így aztán könnyen lehet, hogy a hét végére már Magyarországon lesz az egyik legolcsóbb az üzemanyag a régióban.

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­­É­r­t­é­­­k­e­­l­d­­ ­­­a­ ­­s­z­e­­x­­­i­­­ ­­­p­­u­­­n­­­c­­­i­­­m­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
2024. július 22. 19:12 Szerkesztve
Most az összes kormánykritikus aggódik az üzemanyagár miatt. Pedig saját bevallásuk szerint remekül élnek. Ja, nem is magukért, hanem másokért. Akkor nem aggódni kéne, hanem örülni, mert az össznépi felháborodás miatt azonnali kormányváltás- 3/4- lesz az előrehozott választások eredményeképpen. És eljön a Kánaán. Ha mégsem, akkor a csúti a hibás és a nép.
orion8
2024. július 22. 17:16
Jaja, az ukránok elzárták a csapot, ezt is elintézte nekünk a felcsúti békegalamb. Majd jön a soros, Brüsszel, migráncsok, háborúban állunk szokásos magyarázat miért fog emelkedni ismét.
B_kanya
2024. július 22. 17:14
antallmiki 2024. július 22. 16:10 "Európai uniós szabály miatt idén januártól jövedékiadó-emelés lett a hazai benzinre és a gázolajra, ami azt jelentette, hogy 41,3 forinttal drágult a benzin és dízel január 1-től. .... Majd adjátok hozzá a tranzit díjat." és "szintetikus 2024. július 22. 17:00 Orbán Viktor elintézte," Majd megbeszélitek :))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!