Izrael korlátozná a svéd újságírókat

2009. augusztus 24. 14:41
Tovább gyűrűzik az Aftonbladet napilapban megjelent cikk nyomán kitört svéd-izraeli botrány. A zsidó állam szűkítené a svéd újságírók mozgásterét Izraelben, de még az országba való bejutásukat is korlátozná.
Tel-Aviv tervezett intézkedése a szombaton megjelent Aftonbladet-cikkre adott válasz. A svéd napilap arról írt, hogy izraeli katonák halott palesztinok holttestéből szerveket operáltatnak ki és azokkal kereskednek. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt követeli, hogy a svéd kormány itélje el a cikk tartalmát és határolódjon el tőle, amit Carl Bildt külügyminiszter és Fredrik Reinfeldt miniszterelnök a svéd alkotmányra való hivatkozással egyaránt megtagadott. A Svéd Újságíró Szövetség az ügy kapcsán tiltakozó levelet adott át a stockholmi izraeli nagykövetségnek, amelyben elítéli a tagjait sújtó kollektív elbánást.

Izraelnek egy másik skandináv országgal, Norvégiával is problémái vannak. A zsidó állam külügyminisztere, Avigdor Liberman azt sérelmezi, hogy a norvég kormány megemlékezik Knut Hamsun Nobel-díjas író 150. születésnapi évfordulójáról, akiről köztudott volt, hogy szimpatizált a nácikkal, a második világháború végeztével pont ezen tulajdonsága miatt lett kegyvesztett, ám az évek során fokozatosan rehabilitálták. Norvégia augusztus elején bélyeget adott ki és múzeumot avatott fel az író tiszteletére a kerek évforduló alkalmából. Ezen kívül az izraeli külügyminiszter azt is sérelmezte a skandináv országgal szemben, hogy az ENSZ áprilisban tartott rasszizmusellenes értekezletén Norvégia nem bojkottálta az antiszemita kirohanásairól ismert Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő felszólalását.

Izrael korlátozni akarja a svéd újságírókat (NOL)

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés