„A békéről a békéért”– nemzetközi konferenciát szervez az MCC

2023. május 26. 12:15
A világ minden tájáról érkező előadók a béke felé vezető lehetséges utak feltárására vállalkoznak majd.

A Mathias Corvinus Collegium június 6-7. között nemzetközi konferenciát szervez, melynek célja a béke felé vezető lehetséges utak feltárása, azok megvitatása. A világ minden tájáról érkező előadók között olyan világhírű szakembereket, egyetemi tanárokat, kutatókat köszönthetünk Budapesten, mint például Jeffrey Sachs közgazdász és az ENSZ BT korábbi elnöke, Kishore Mahbubani, továbbá Sohrab Ahmari író, szerkesztő, de a konferencia vendége lesz az indiai Külügyminisztérium korábbi államtitkára, Riva Ganguly is.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta még sehol nem rendeztek olyan nagy volumenű nemzetközi szakmai konferenciát a békéről, mint az MCC Budapest Peace Forum, amelyen szakmai szempontból tudják megvitatni a résztvevők a béketeremtés lehetőségeit. A kétnapos, nagyszabású nemzetközi konferencián többek között szó esik a békéhez vezető útról, a diplomácia szerepéről, valamint a háború gazdasági hatásairól. A rendezvény a háborút történelmi kontextusba is helyezi, vizsgálja a nukleáris eszkaláció lehetőségét is, valamint a háborút és békét vallási szemszögből is megközelíti. A konferencia előeseményén június 5-én 18 órától egy Budapest Lectures keretében George Beebe, a Quincy Intézet nagystratégiai igazgatója és Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai Műhely vezetője beszélgetnek arról, hogyan lehetne a diplomácia eszközeit is felhasználva tartós békét teremteni Ukrajnában.

A kétnapos nagykonferenciát június 6-án 9:30-tól Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója nyitja meg, majd Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tart nyitóelőadást. A rendezvény második napja sem telik el miniszteri jelenlét nélkül: június 7-én 9:30-tól Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter mondja el gondolatait a konferencia témájával kapcsolatban.

Az esemény előadói között van Jeffrey Sachs amerikai sztárközgazdász, a Columbia Egyetem Fenntartható Fejlődés Központjának igazgatója, aki szerint a semleges országoknak kell Ukrajna és Oroszország között közvetíteniük. Annak ellenére, hogy évtizedekig azt az illúziót keltettük, hogy a hagyományos háborúk a múlté, és hogy Európa háborúmentes övezet lett,

mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy a múltat nem lehet csak úgy magunk mögött hagyni

– vélekedik Frank Füredi, az MCC Brüsszel igazgatója, a konferencia részvevője. Sohrab Ahmari, a Compact Magazine alapítója és szerkesztője szerint az Egyesült Államoknak nem szabad Oroszországgal hadba lépni Ukrajna miatt, míg Kishore Mahbubani, az ENSZ BT korábbi elnöke úgy véli, hogy a Nyugatnak ideje lenne újragondolni azt az elképzelést, hogy a háborút Oroszország teljes vereségéig kell folytatni Urajnában.

A konferencián többek között részt vesz:

 • Omar Ashour, a Doha Institute for Graduate Studies professzora
 • Riva Ganguly, az indiai Külügyminisztérium korábbi államtitkára
 • William Ruger, az American Institute for Economic Research elnöke
 • Betul Dogan Akkas, a Katari Egyetem és a Durham Egyetem kutatója
 • Thomas Fazi, író, újságíró, az Unherd rovatvezetője
 • Tuomas Malinen, a GnS Economics vezérigazgatója
 • Michael A. Reynolds, a Princeton Egyetem egyetemi docense
 • Gladden Pappin, a Magyar Külügyi Intézet vezetője
 • Zhou Bo, a Tsinghua Egyetem vezető kutatója
 • György László egyetemi adjunktus, kormánybiztos
 • Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség főrabbija 

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd 

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés