TRAGÉDIA A DUNA ÉS A SOROKSÁRI ÚT KÖZÖTT

2023. május 25. 20:18

Havas Henrik
Facebook
Mint mindig, most is rosszullét fogott el, amikor megláttam a Duna-parton a Nemzeti Színházat.

„Csütörtök dél körül Csepelről tartottam hazafelé és bár előre tudtam, hogy mire számíthatok, mint mindig, most is rosszullét fogott el, amikor megláttam a Duna-parton a Nemzeti Színházat. A színházhoz, illetve a 2002-es átadásához van valami közöm.

Amikor kiderült, hogy a megnyitón Szikora János rendezésében mutatják be a Tragédiát, rögtön kitört a hisztéria, Schwajda miért vállalta el az igazgatóságot, Szikora a rendezést, meg hát ugye, a liberálisok, meg úgy egyáltalán mindenki, aki kerülte a Fideszt, már eleve vért köpött, hogy a színház nem az eredeti helyén épült meg (ott most a Gödör van). Aztán amikor körvonalazódott, mit bírt felépíteni oda szerencsétlen Siklós Mária, akkor kitört az őrület.

Ami engem illet, valaki az SZDSZ köréből felhívott telefonon, hogy a Pesti Liberális Klubban vezessek vitát, a közönség és Szikora János között. Kiderült, hogy a magyar színháztörténet leghosszabb próbafolyamata végén lesz a bemutató és akkor eldöntöttem, hogy ezt a több, mint egy évet dokumentálni kellene. Az nem volt vitás, hogy régi barátomat, Kaiser Ottó fotóművészt kérem fel, de abban is biztos voltam, hogy nekem nem lesz időm minden próbán ott lenni, ezt a munkát tanítványomra, a rendkívül tehetséges Veress Krisztára bíztam. Matyi Dezső, az Alexandra tulajdonosa akkor örült meg az elképzelésemnek, amikor mondtam, hogy Schwajda, az igazgató, előre megrendelt, már nem emlékszem 600 vagy 1000 albumot, amit majd a premieren, az avatáson adnak ajándékba a nézőknek.

A premierről elég annyit, hogy megvolt a pofavizit, de ennél érdekesebb, hogy akkor kezdődött Bodrogi Gyula karrierjének új, ragyogó fejezete, amely ma is tart.

Az első társulati ülésen ott voltam én is. Szikora elmondta, hogy mit tervezek, azt is, hogy a fotós végig jelen lesz és dolgozik, és ha minden igaz, a premieren már ott lesz a kinyomtatott, gyönyörű fotóalbum. Kérte, hogy mindenki működjön közre, adjon interjút. A művészek áldásukat adták a tervemre.

A színház épületének átadására a 2002-es országgyűlési választások előtt, március 15. körül került sor. Megvolt a vastaps, lement a vasfüggöny, mögötte Schwajda György rövid beszédben köszönte meg a közreműködőket a világosítóktól a főszereplőkig.”

Nyitókép: You TUbe

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 145 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Te vagy a tragédia cinikus vén sz.rházi.

"mit bírt felépíteni oda szerencsétlen Siklós Mária"

Európa egyik legszebb épületét bírta.

https://index.hu/kulfold/2013/..

https://youtu.be/fb4dpcIYTrc

Ízlések kérdésében nem szoktam vitatkozni, most sincs szándékomban, ezért véleményem is meg szoktam tartani magamban. Kinek a pap, kinek a papné.

Havasnak ez a posztja viszont felháborít, ha már tragédiát emleget, az konkrétan ő maga.

Most különösen rosszul érezheti magát, mert zajlik a Nemzetiben a Színházi Olimpia, a MITEM-mel együtt, nagy előadások világhírű rendezőkkel.
A jelentéktelenség ilyenkor szenved csak igazán.

Rosszullét úgyben ez pontosan igaz. "Matyi Dezső, az Alexandra tulajdonosa " sem volt egy makulátlan alak.

Egy Facebook komment a poszt alól:

"
Ferenc Juhász

A színházépület átadására nem március 15. körül, hanem 2002. március 15-én került sor. És Schwajda György nem volt jelen, így rövid beszédet sem tudott mondani. A többi lehet, hogy igaz...
"

A többi lehet, hogy igaz ... :D

"
És az eredeti írás alatt a hozzászólók gyögyszemezik ezt a szart. El vannak alélva az írástól. Nagy az isten állatkertje.
"

Hehe. :D

Két problémát látok az írásban. Az egyik, hogy nem kerek, másrészt nem életszerű.

Egyrészt azzal kezdi, hogy a Nemzeti mellett elhaladva hányingert érez, mint mindig, majd előadja ezt a történetet, amiben elvileg ő megdicsőült, Orbán Viktor meg leégett. Szóval, nem értem, mi baja az épülettel, mitől van hányingere, ha tényleg ez történt a Nemzetiben, az Ember tragédiája bemutatóján.

Másrészt az a jelenet, hogy az ünnepségen a paraván mögött beszédre készülő Orbán Viktor, és Mádl Ferenc helyett Henrik könyvét, fotóalbumát tolják be a pódiumra egy raklapon, és mindenki ráugrik a könyvekre, és Orbán Viktorról meg Mádl Ferencről teljesen megfeledkeztek, az mindennek hangzik, csak életszerűnek nem.

A szokásos nagyzolás, de a "zárójelenet" eléggé kitaláltnak tűnik. Mintha Henrik azt úgy odaköltötte volna a hatás kedvéért.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés