Nagy-Magyarország térképének kifüggesztése irritációt okoz Romániában

2023. május 25. 14:30

Petru Clej
G4Media
A román irredentizmus semmivel sem jobb, mint a magyar irredentizmus, vagy fordítva.

„Nagy-Románia térképének feltűnő megjelenítése, a történelmi kontextustól eltérő módon, irredentizmusnak minősül, és irritációt okozhat, hivatalos személyek általi terjesztése esetén pedig diplomáciai konfliktusokhoz vezethet.

Hiszen Nagy-Magyarország térképének kifüggesztése is irritációt okoz Romániában, és a »ami neked nem tetszik, az másnak nem tetszik« elv alapján az irredentizmusra hajlamosaknak tudomásul kellene venniük. Mert a román irredentizmus semmivel sem jobb, mint a magyar irredentizmus, vagy fordítva, és általában véve a 21. században minden irredentizmus feszültséget és végső soron fegyveres konfliktust generál, mint azt Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborúja is mutatja. A mai világban pedig területi viták százai vannak, minden kontinensen. És a kérdéses területek etnikai összetétele lényegtelen; az irredentizmus elsősorban a jogállamiság megkérdőjelezéséről szól.

Samuel Johnson angol író 1775-ben azt írta: »A patriotizmus a törvényen kívüliek utolsó menedéke«. Johnson természetesen nem a valódi hazafiságra utalt, hanem azokra, akik azt kicsinyes célokra és önös érdekekre használják.

Parafrazálva azt mondanám, hogy az irredentizmus ma a szemétládák utolsó menedéke, egy olyan gyakorlat, amely a legjobb esetben hazafias demagógiának tűnik, a legrosszabb esetben pedig végzetes méretű vérontáshoz vezet, ahogyan az most is történik Románia határaitól nem messze.”

Nyitókép: Főtér.ro

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nekik Moldova nem is nagyon kell, Erdélyért pedig élnek-halnak, amit meg is értek.
Ennyi a különbség.

"A román irredentizmus semmivel sem jobb, mint a magyar irredentizmus, vagy fordítva."

A román irredentizmus nagyságrendekkel rosszabb. Rablott holmit bitorolnak.

szolj az irredenta zelenszkinek aki a krim visszacsatolasarol almodozik ;)

Maradjunk annyiban, hogy a vitatott területek etnikai összetétele és annak története egyáltalán nem jelentéktelen, hanem a viták kiváltója. Ami ma "jogállam", az korábban jogtalanság is lehetett, amit háborúval tettek 'jogossá'.

Ami pedig ezt a 'nagyromán' térképet illeti, az nem irredentizmus, hanem röhej. Vissza azt lehet szerezni, ami az enyém volt. Ezek a pirossal berajzolt területek pedig soha nem voltak a románoké, Moldovát kivéve nem is élnek és soha nem is éltek ott románok - legfeljebb elenyésző számban. Erdély és a hozzá csatolt Partiumi részek ellenben az utóbbi száz évet megelőző ezer évig a magyar állam részei voltak és máig nagy létszámban élnek ott magyarok. A magyar irredentizmus tehát valóságos, a román viszont nevetséges.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés