CEU-s professzor: Az MCC olyan, amilyen a CEU szeretett volna lenni

2023. május 25. 16:36
Dorit Geva, a CEU politikai szociológia-professzora dicsérte a bécsi egyetemet vásárló MCC-t. Szerinte az MCC a CEU konzervatív antitézise.

Nem csitul a nemzetközi hírverés az Mathias Corvinus Collegium új bécsi egyeteme kapcsán. Az osztrák Der Standard lejárató célzatú, de egy névtelen nyilatkozattól eltekintve kizárólag pozitív vagy semleges nyilatkozatokat tartalmazó írása után most a Times Higher Education felsőoktatási szaklap foglalkozott a bécsi egyetemvásárlással.

Az MCC megvásárolja Ausztria vezető magánegyetemét

Bár a címben azt állítják, „a tudósok az Orbánhoz kötődő kollégium befolyásától félnek a bővítést követően”, amely szerintük „a populista vezető ideológiájának külföldi terjesztésére szolgáló kísérlet”,

a cikk ezt nem támasztja alá – sőt, épp az MCC nemzetközi elismertsége derül ki belőle.

Az írásban megemlítik: a bécsi Modul University Vienna 90 százalékát megvásárló intézményt 1996-ban Tombor András magyar üzletember alapította, mára pedig Magyarországon 14, a határokon túl 9 képzési központja van. A magyar állam a Mol és a Richter állami részvénypakettjeinek osztalékával támogatja az MCC tehetséggondozó munkáját, az intézmény vezetésében pedig helyet foglal Orbán Balázs miniszterelnöki politikai igazgató, illetve Csák János kulturális és innovációs miniszter is.

A Times Higher Education úgy tudja, az MCC azért vette meg a Modul University Viennát, mert „az akvizíció bécsi diákcseréket tenne lehetővé” az intézmény egész Kárpát-medencére kiterjedő diáksága számára, illetve „lehetővé teszi, hogy az MCC kutatói együttműködjenek a Modul gyakran idézett csapatával, és »jelentős nemzetközi kutatási projektekbe« léphessenek be”.

A lap megkereste Karl Wöbert, a Modul rektorát, aki arról tájékoztatta a Times Higher Educationt: nem aggódik amiatt, hogy az akvizíció politikai befolyásgyakorláshoz vezetne, az MCC nem tervezi a Modul oktatási és kutatási tevékenységének irányán, s „a Modul University Vienna mindig független marad majd a politikai befolyástól, akár az MCC, akár bármely korábbi tulajdonosunk irányából”.

A cikkben megszólal Dorit Geva, a CEU politikai szociológia-professzora,

aki szerint az MCC a rendszerváltás után liberális értelmiségiek kiképzésére létrehozott CEU konzervatív antitézise.

„Egy MCC-s eseményen részt venni egészen olyan érzés, amilyen a CEU volt korábban: rendkívül jó adottságokkal bír, nagyon nyitottnak érződik, nagyon nemzetközinek.

Egy olyan helynek tűnik, amely nevet csinál magának, és ahol kifejlődik egy új generáció” – mondja. „Abszolút ez volt a CEU projektje” – teszi hozzá a professzor.

Geva ugyanakkor úgy látja, az MCC „ambíciói túlnyúlnak a CEU-éin abban, hogy az általános iskolásoknak is kínálnak képzéseket”, s az MCC víziója „nem thatcherita vízió az egyetemek és a felsőoktatás szerepéről, hanem ott van benne a »lélek« vallásos koncepciója, amely túlmutat a munkaerőpiacra való felkészítésen”.

A professzor azt is hozzáteszi, a bécsi Modul Egyetem megvásárlása „fémjelzi Orbán azon ambícióját, hogy az oktatáson keresztül formálja át az európai politikai térképet”.

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés