A közösség, amely kiűzi gondolkodásából az Istent, hanyatlásra van ítélve

2023. május 25. 8:17

Máthé Zsuzsa
Facebook
Szent István sikerrel óvta meg a magyarokat ettől.

»A népek, amelyek szétszaggatták a törvények Isten ujjával kötözött kötelékét, különbféleképpen pusztultak el…«

(Szent István, Intelmek)

Államalapító királyunk fiához címzett Intelmeiben arra figyelmeztet, hogy a közösség, amely kiűzi gondolkodásából az Istent és szembemegy jogalkotásában a teremtés törvényeivel, hanyatlásra van ítélve.

Szent István sikerrel óvta meg a magyarokat ettől – egy maihoz hasonló, átalakuló világban. Hite Istenben és a keresztény magyar államban sikerrel koronázta országalapító művét. Mi pedig neki és szellemi örököseinek köszönhetjük, hogy ezer évvel később is itt élhetünk.

E hagyaték őrzése és továbbépítése ma is életbevágó fontosságú jövőnk szempontjából. Egy világban, ahol az élet szentsége már nem evidencia, amelyben lassan az sem tudható, hogy valaki fiú-e vagy lány, ahol az emberi kapcsolatok a digitalizáció miatt radikális átalakuláson mennek át, s ahol a teremtett világ kizsigerelése soha nem látott méreteket ölt, tudható: baj van.

De az értékes életet kínáló életforma receptje ma is adott! A teremtettség tudata méltósággal és felelősséggel ruházza fel az embert, akit Teremtője aktív, világot formáló társaként hív az életbe.

A Szent István Intézet azzal a küldetéssel jött létre lassan két éve, hogy a keresztény társadalmi tanításra épülő életforma értékességét felmutassa. Kutatásainkkal, kezdeményezéseinkkel és a közbeszéd formálásával e gondolatiságot képviseljük kis csapatunkkal a magyar közéletben.

Legyetek Ti is Szent István követői itt, ebben a virtuális hazában is!”

Nyitókép: Máthé Zsuzsa Facebook-oldala

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés