Régi-új kihívója akadt Trumpnak

2023. május 24. 21:56
Hivatalosan is beszáll a republikánus elnökjelölti versenybe Florida kormányzója.

Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: az eddigi sajtóinformációk arról szóltak, hogy Ron DeSantis Elon Muskkal jelentheti be indulását az amerikai elnökjelöltségért. A fiatal kormányzóról itt bővebben is írtunk.

Eldőlt, hogy versenybe száll-e a népszerű kormányzó

Az amerikai Szövetségi Választási Bizottság szerdán hivatalosan is nyilvántartásba vetette Ron DeSantist, Florida kormányzóját, aki így versenybe száll a republikánus elnökjelöltségért,

és akit Donald Trump legesélyesebb vetélytársának tartanak a versenyben.  

Elon Musk is DeSantist támogatja

A 44 éves politikus az előzetes várakozások szerint a nyilvánosság előtt szerdán a közösségi médiában jelenti be indulását a republikánus elnökjelöltségért. A kormányzói posztra tavaly novemberben újraválasztott Ron DeSantis a Twitter-en, a tulajdonossal, Elon Muskkal folytatott beszélgetés keretei között fejti ki politikai terveit. A Twitter tulajdonosa kedden egy londoni üzleti eseményen úgy fogalmazott, hogy Ron DeSantis „egy meglehetősen nagy bejelentést tesz majd”, amelyhez fogható első alkalommal történik a közösségi médiában.

A Twitteren a tervek szerint Washington-i idő szerint este 6 órakor kezdődik a beszélgetés a kormányzó és Elon Musk között.

Florida kormányzója az elmúlt hetekben több, a republikánus előválasztás szempontjából fontos államban tartott beszédet, legutóbb New Hampshire-ben, ahol a floridai politika irányairól beszélt. Ron DeSantis másfél hete Iowa államban tartott beszédében úgy fogalmazott, hogy a kormányzás nem szórakoztatásról, és saját márkaépítésről, illetve a közösségi médiában való kommunikálásról szól, hanem eredmények felmutatásáról.

Az elmúlt négy hétben készült közvélemény-kutatások – RealClearPolitics által közölt – összegzése szerint a republikánus párton belül Donald Trump messze a legnépszerűbb politikus. A volt elnököt a republikánus választók 56 százaléka támogatja, míg a floridai kormányzót 19 százalék. A harmadik legnépszerűbb republikánus politikus Mike Pence volt alelnök 5,6 százalékkal, de ő nem jelezte indulását és az utóbbi időszakban utalást sem tett erre.

A már hivatalosan is elnökjelöltségre pályázó republikánusok közül Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet népszerűsége 4,3 százalék, Vivek Ramaswamy vállalkozóé 3,6 százalék, míg Tim Scott szenátoré, aki hivatalosan hétfőn tett bejelentést indulásáról, egyelőre 1,8 százalék.

(MTI/Mandiner)

Nyitókép: Brendan Smialowski / AFP

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Semmi karizmája, eddig egy jellegtelen politikus De Santis.

Sosem lesz elnök.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés